1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бонус за преработватели с до 50% българска суровина

Бонус за преработватели с до 50% българска суровина

Приоритет на подмярка 4.2 са чувствителните сектори

Чувствителните сектори са заложени в цялостната стратегия на ПРСР за производство и преработка на плодове, на зеленчуци, на месо и мляко. Това са четирите отрасъла, които са приоритетни. „В никакъв случай не означава, че проекти за гроздопреработка няма да са допустими за подпомагане, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. – Казваме, че когато имаме на една плоскост проект за преработка на зеленчуци и един проект на винено грозде, предимство ще има проектът за преработка на зеленчуци. Анализът на сектор зеленчуци показва повече от 10 пъти спад в производството и в преработката. Подхвърля се неоснователно, че със субсидирането на преработката на зеленчуци ще подпомогнем, примерно, виетнамски корнишони, защото има една много сериозна разлика в дизайна на подмярка 4.2 в новата програма.“

Едно от изискванията е суровинната обезпеченост на преработката да е доставена от регистрирани в България земеделски производители. Тази суровинна база трябва да покрива поне 50% от интензитета на натовареност на цялата преработка, допълни Васил Грудев. Той изрази надежда, че до 2020 г. ще има много финансирани проекти за гроздопреработка, защото според него българските суровини за секторите плодове, зеленчуци, месо и мляко нямат такъв капацитет, че да изчерпат заложения по ПРСР бюджет от 270 млн. евро.

Автор: Диана Александрова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.