1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Борислав Петков: Доброволната комасация за България няма да успее

Борислав Петков: Доброволната комасация за България няма да успее

Снимка:

Законово трябва да бъдат задължени собствениците на земеделски земи да участват в план за уедряване

Ако се приеме национална стратегия за развитие на българското земеделие, в която да се включи изграждането на хидромелиоративни съоръжения на поне 1/3 от земеделските площи в България, тогава сме „за" удължаване на мораториума за продажбата на земеделска земя на чужденци. Това каза в интервю за в. "24 часа" председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.

Принципно ние подкрепяме искането мораториумът да бъде удължен, но въпросът е какво ще се случи през тези 7 г. с удължаването. Ще бъде ли приет през този период закон за комасацията, ще бъдат ли изградени хидромелиоративни съоръжения, ще се подобри ли инфраструктурата? Това са трите важни предпоставки, за да се повиши стойността на българската земя. Българската земя струва толкова, колкото е. Една земя, която не е комасирана, върху нея няма поливни съоръжения и няма инфраструктура, не може да струва повече, допълни Петков.

При един добър закон процесът на комасация може за 7-8 г. да даде много добър резултат. Доброволната комасация за България няма да успее. По-скоро трябва да има някакъв задължителен елемент. Тъй като собствеността не е само права, но и задължения. Законово трябва да бъдат задължени собствениците да участват в план за уедряване. Убеден съм, че 80% от тези собственици, които бъдат задължени да участват в това споразумение и дадат своя подпис, когато им се обясни от специалист каква е ползата от тази комасация, те ще се съгласят. Защото няма кой да е против 20 имота по 5 дка да отидат на едно място от 100 дка и да станат по-скъпи. Така че не става въпрос за принудителна комасация, а за задължително участие в плана за уедряване. Правото на собственост е неприкосновено и се гарантира от конституцията. Ние като асоциация държим това право да бъде запазено и никога няма да изменим на това нещо, уточни председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски зем.

Тази година беше трудна за земеделието - добра реколта, но на много ниски цени. Това се отрази на пазара на земеделска земя и на места цената на земята се върна с 30%, дори и повече. В момента е от 350 до 450 лв. на декар, заяви Борислав Петков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.