1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Британските фермери губят повече от 20%

Британските фермери губят повече от 20%

За 2020 година британските фермери ще отчетат загуби от около 21 % до общо 4 милиарда паунда. Това сочат последните данни на земеделското министерство в Лондон.
 
Причините за по-слабия резултат са пандемията от Ковид-19 и лошите метеорологични условия, затруднили работата на стопаните през изтеклата година. Проблемите с времето започнаха още през есента на 2019-та, която беше изключително влажна и попречи на сеитбената кампания. През миналия февруари последваха наводнения, пролетта пък се оказа суха, а лятото – горещо. Месец август донесе проливни дъждове, които се отразиха пагубно върху качеството на реколтата и забавиха жътвата.
 
В същото време пандемията затвори ресторантите и другите заведения, което ограничи търсенето на част от продуктите и доведе до рязък спад на изкупните цени. Друг проблем за фермерите беше недостигът на работна ръка, тъй като повечето сезонни работници от Източна Европа не бяха допуснати до Острова, най-вече заради мерките срещу коронавируса.
 
В доклада на земеделското ведомство се казва, че стойността на растителната продукция е паднала с 13 на сто до 8 милиарда лири. При продуктите с животински произход има лек ръст от 2 процента до 15 милиарда лири, въпреки че производителите на млечни продукти са сред най-силно засегнатите от затварянето на заведенията. Аграрният сектор има принос към икономиката на Обединеното кралство в размер на 9 милиарда лири, което е с 10 % по-малко, отколкото през 2019 година, отчитат от ведомството.  
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.