1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Британците се запасяват с храни

Британците се запасяват с храни

Очакваният хаос при Брекзит без сделка ще започне от пристанищата

Датата 29 март наближава, а шансовете за регулиран Брекзит намаляват. И докато министър-председателката Тереза Мей се опитва да убеди парламента да последва линията й, британците се запасяват с храни и медикаменти.


Очакваният хаос при Брекзит без сделка ще започне още от пристанищата, където новите митнически проверки ще доведат до огромни опашки от камиони, натоварени със стоки от Континента. Засегнати ще са не само хранителните продукти, но и лекарства и други медицински консумативи. Затова правителството официално посъветва пациентите да се запасят с необходимите им медикаменти. До недостиг може да се стигне и в индустрията, където ще липсват суровини и заготовки.

Търговците с хранителни стоки предупреждават, че е много вероятно от магазините да изчезнат пресните плодове, зеленчуци и млечни продукти. Обикновено през месец март, когато е планиран Брекзит, от Европейския съюз се внасят 90 процента от салатите, 80 на сто от доматите и 70 процента от ягодовите плодове, консумирани по това време в Обединеното кралство.

Затова големите търговски вериги се обърнаха с писмо до депутатите, настоявайки да намерят начин доставките на храни да не се бавят по границите. В противен случай продуктите щели да се развалят още в камионите, а складовите наличности за трупане на запаси били вече изчерпани.

Затова все повече обикновени британци купуват големи количества консерви с фасул, домати, картофи и плодове, ориз на чували, макаронени изделия, чай и вино. Някои дори са започнали да отглеждат собствени зеленчуци в малките си градинки, макар и да нямат представа от градинарство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.