1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ДФЗ подпомага фермерите, които ще извършват директни доставки на храни от животински произход

ДФЗ подпомага фермерите, които ще извършват директни доставки на храни от животински произход

Снимка:

Схемата ще се прилага до 31 декември 2013 г.

Държавен фонд „Земеделие” въвежда нова схема за изграждане на търговски помещения и купуване на оборудване, съобщиха от фонда.

Схемата за държавна помощ е предназначена за земеделски производители, които осъществяват директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход – собствено производство. Тя ще се прилага до 31 декември 2013 г. Фонд „Земеделие” ще възстановява 50% от извършените разходи по изграждането на помещения и купуване на оборудване. За отделните видове директни продажби са определени различни максимални разходи.

За улеснение на кандидатите при осигуряването на финансиране на проектите е изготвена и схема за кредитиране. Тя ще се прилага заедно със схемата за държавна помощ. Размерът на кредита ще бъде до 100% от допустимите максимални разходи за конкретния вид продажби. Годишният лихвеният процент е 6%, а при рефинансиране чрез търговска банка – 7%. Срокът за погасяването ще бъде до 48 месеца. Той включва гратисен период до 9 месеца по отношение на главницата. Когато се извършват строително-монтажни работи, гратисният период ще достигне 18 месеца.

Фонд „Земеделие” ще приема предвидените в действащото законодателство обезпечения на кредитите. Обезпечаването на кредитите пред търговските банки ще бъде според изискванията на съответната банка.

Земеделските производители могат да подадат документи за кандидатстване по двете схеми в областните дирекции на фонда по място на осъществяване на инвестицията. Подробна информация за прилагането на схемата е публикувана на уебсайта на ДФ „Земеделие” в раздел Държавни помощи, меню Директни доставки на храни от животински произход.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.