1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 100 000 дка са нараснали площите с лавандула у нас

До 100 000 дка са нараснали площите с лавандула у нас

Очакванията са през настоящата година те да се увеличат с още 20 000 дка

До 100 000 дка са нараснали площите с лавандула у нас. Очакванията са през настоящата година те да се увеличат с още 20 000 дка. Данните бяха изнесени на семинар, посветен на етерично-маслените култури. Форумът събра земеделски стопани от Добричка област. Значителният ръст на площите с лавандула у нас се дължи най-вече на Добруджа. Декарите в Североизточна България нарастват годишно с 50-60%. През следващата година се очаква удвояване на производството на масло от тази билка. Това посочва анализът на организацията с нестопанска цел ИнтелиАгро, който беше представен пред фермери от Добруджа. Данните са подкрепени и от думите на преработватели, които вече две години реализират реколтата на добруджанските стопани. Добруджа е рай за етерично-маслени култури, твърдят от дестилерия в Добрич:

Най-голямото световно производство на лавандула е концентрирано в Добруджа. Това води и до нарастване на броя на дестилериите в областта.

Проблемите през последните години в лавандуловите полета на Франция и развитието на ароматерапията също са фактори, определящи тенденциите при отглеждането на етерично-маслени култури.

Срещата в Добрич и последвалата дискусия преминаха при сериозен интерес от страна на фермерите. Те се запознаха и с възможностите за финансиране на производството на етерично-маслени култури.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.