1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 2022 г. съставките на бирата ще са на етикета

До 2022 г. съставките на бирата ще са на етикета

До 2022-ра година данните за съставките и енергийната стойност на бирата ще са на етикетите на всички бутилки и кенове

Целта е потребителите да са информирани, коментират от Съюза на пивоварите. Това се прави на доброволен ангажимент на пивоварните за предоставяне на хранителна информация за бирата. От бранша целят да постигнат прозрачност и да предоставят информация за качеството на продуктите пред консуматорите, коментират от Съюза на пивоварите.

През тази година се подписа меморандум за разбирателство с ЕК, с който този ангажимент на европейската бирена организация публично се официализира. Към меморандума, подкрепен от пивоварите, могат да се присъединят всички компании и асоциации от сектора на алкохолната индустрия, стига те напълно да подкрепят документа и включената в него инициатива на етикетите на напитките да се изписва информация както за съставките, така и за енергийната стойност. От бранша напарвиха равносметка за България.

Всички  производители на бира, членове на Съюза на пивоварите, предоставят на бутилките, кеновете и кеговете си списък на съставките и енергийната стойност. Това означава, че над 98% от произвежданото в страната пиво и над 95 на сто от дистрибутираните бири имат върху етикетите си тази информация.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.