До 2022-ра година данните за съставките и енергийната стойност на бирата ще са на етикетите на всички бутилки и кенове
Целта е потребителите да са информирани, коментират от Съюза на пивоварите. Това се прави на доброволен ангажимент на пивоварните за предоставяне на хранителна информация за бирата. От бранша целят да постигнат прозрачност и да предоставят информация за качеството на продуктите пред консуматорите, коментират от Съюза на пивоварите.
През тази година се подписа меморандум за разбирателство с ЕК, с който този ангажимент на европейската бирена организация публично се официализира. Към меморандума, подкрепен от пивоварите, могат да се присъединят всички компании и асоциации от сектора на алкохолната индустрия, стига те напълно да подкрепят документа и включената в него инициатива на етикетите на напитките да се изписва информация както за съставките, така и за енергийната стойност. От бранша напарвиха равносметка за България.
Всички производители на бира, членове на Съюза на пивоварите, предоставят на бутилките, кеновете и кеговете си списък на съставките и енергийната стойност. Това означава, че над 98% от произвежданото в страната пиво и над 95 на сто от дистрибутираните бири имат върху етикетите си тази информация.