1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Доходността от инвестиции в земеделска земя се понижава

Доходността от инвестиции в земеделска земя се понижава

Общият брой на сключените арендни договори за полугодието е 41 584

Доходността от инвестиции в земеделска земя се понижава, а сделките се възпрепятстват от сериозното разминаване между цените, които искат продавачите, и тези, които дават купувачите, пише 24chasa.bg.

Възвръщаемостта под формата на рента вече минава граници, които не са интересни за някои инвеститори, отчита Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделска земя. По негови данни допреди 1-2 г. доходността е била средно 7-8%, а сега на места е паднала до 3-3,5%.

Арендаторите, които са основни играчи, също били по-пасивни. Причините били по-лошите изгледи за реколтата. Метеорологичните условия са голям фактор в земеделието поради липсата на поливни съоръжения, коментира Петков. Засушаването през последния месец оказвало негативно влияние върху пшеницата, слънчогледа и други пролетни култури. Преди това пък пороите през февруари навредили.

Цената на земята може да расте, само ако се добави стойност, а това става чрез комасиране и изграждане на хидромелиорации - а и двете не са налице в България, обясни Петков.

Според него е било въпрос на време пазарът да влезе в нормални граници. Преди това той бил изкривен, включително и от навлизането на играчи, които той нарича "камикадзета". Неразумните им покупки вече давали отражение. В последните месеци сайтовете на съдия-изпълнителите и на банките се напълнили с оферти за продажби в сектора на селското стопанство - земеделски имоти, машини, съоръжения, цели стопанства.

Те бяха купени със скъпи кредити и сега излизат на публична продан, което е лошо за бизнеса. Става дума за стопанства с по 2000-3000 декара, показват наблюденията на Петков. Според него това са производители, които не са конкурентни - отглеждат само зърнено-житни култури, не могат да ги пласират за износ, а на местния пазар, където се търсят зеленчуци и плодове.

От асоциацията на собствениците на земеделска земя очакват известно блокиране на пазара заради разминаването между купувачите и продавачите. В момента собствениците искали по 550-560 лв. за декар в райони на страната без Добрич, а купувачите били склонни да платят не повече от 350 лв.

В Добруджа почти нямало пазар, защото предлагането било ограничено и на високи цени. Пазарът ще се саморегулира и процесът вече тече, смятат експертите. На места нивата били стабилни - около 350-400 лв., например в Южна България, както и в районите на Видин и Монтана.

На пазара оставали само професионалните инвеститори и арендаторите, които знаят какво правят. Ако искаме стабилна цена на земята, трябва да я окрупняваме и да инвестираме в хидромелиорации, категоричен е Борислав Петков. Трябвала и държавна политика.

Очакванията са в бъдеще продажбите да са предимно на т.нар. вторичен пазар, включително корпоративни сделки, излизане на играчи, продажби чрез съдия-изпълнители. Цените на първичния пазар щели да падат. В момента течало договарянето на новата стопанска година.

Рентите се движели около 25-35 лв. за декар. Имало и по-ниски - по 18 лв., но там и продажните цени са по-ниски - 280-320 лв. Такъв бил случаят със земята в района на Хасково, Стамболово, Маджарово, Ямбол. По данни на Агенцията по вписванията броят на сключените арендни договори в страната през второто тримесечие на 2013 г. е 19 388.

През първото тримесечие пък са били вписани 22 196 арендни договора при 21 579 броя за януари-март 2012 г. През второто тримесечие на 2013 г. лидер е Лом, където е имало 1091 арендни договора.

Три месеца по-рано Лом е бил на втора позиция, а номер 1 е бил Балчик. Сега в челото са още Червен бряг и Плевен, Оряхово, Монтана и Ловеч. В десетката попадат още Кнежа, Враца, Силистра и Добрич. Общият брой на сключените арендни договори за полугодието е 41 584, като спрямо първите шест месеца на 2012 г. е отчетен ръст от 5,3%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.