1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Екоактивисти и фермери демонстрират в Берлин

Екоактивисти и фермери демонстрират в Берлин

Централният митинг с ограничен заради пандемията брой участници беше пред канцлерството

Под наслов "Писна ни от аграрната индустрия" германски фермери и екоактивисти протестираха в Берлин в навечерието на дигиталното издание на изложението "Зелена седмица". Исканията им са за опазващо климата земеделие и по-хуманно отношение към животните.
 
Централният митинг с ограничен заради пандемията брой участници беше пред канцлерството, където се събраха няколко десетки стопани с трактори, както и сравнително малка група природозащитници. По-късно те се отправиха към партийната централа на управляващия Християндемократичен съюз.
 
"Евтината храна е като задънена улица, която не дава път нито на селското стопанство, нито на потребителите", беше едно от посланията на протестиращите. Според тях правителството трябва да предприеме спешни мерки, за да спре разпродажбата на земята, както и да наложи забрана за ползването на пестициди. Те обвиниха земеделското министерство под ръководството на Юлия Кльокнер, че води политика в ущърб на малките ферми, животните и околната среда.
В обръщение към демонстрантите Кльокнер изтъкна, че е съгласна с исканията за селско стопанство, което щади ресурсите и се стреми към устойчивост. Според нея усилията на политиката и обществото вече дават резултат, но не бива да се правят обобщения и да се поляризира.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.