ЕС се присъединява към Женевския акт

Актът гарантира на всяка държава защита на географските указания

Европейският съюз ще се присъедини към Женевския акт на Лисабонската спогодба за наименованията за произход и географските указания. Това стана възможно след предложение на Европейската комисия, одобрено в Европарламента.

След гласуването агрокомисар Фил Хоган заяви, че е изключително доволен от решението Европейският съюз да стане част от Женевския акт. За него това е още една стъпка за по-добрата защита на международно ниво на географските указания, които отразяват многообразието, автентичността, знанията и уменията на европейските производители на храни и напитки.

Благодарение на Женевския акт, който допълва Лисабонското споразуменSие от 1958 година за закрила на наименованията за произход и тяхната международна регистрация, вече е възможно присъединяването и на международни организации. В момента в Акта членуват 28 страни, седем от които са и в Европейския съюз. Актът гарантира на всяка държава защита на географските указания, като за това е нужна единствено регистрация в Световната организация за интелектуална собственост. Това означава, че щом Европейският съюз бъде приет като колективен член, всички наименования за произход автоматично ще получат възможно най-високата степен на закрила.

След решението на Европейския парламент, с което приключва законодателният процес, документите ще бъдат публикувани в Официалния вестник на Съюза и ще влязат в сила 20 дни по-късно. Три месеца след това Съюзът официално ще стане член на Женевския акт. В момента в Европейския съюз има повече от 3 хиляди защитени наименования на храни, вина и алкохолни напитки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.