1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейският съюз с 15% по-слабо производство на захар

Европейският съюз с 15% по-слабо производство на захар

През миналата година във Франция, която е най-големият производител, добивите бяха катастрофални

След слабата реколта от захарно цвекло през миналата есен, Европейският съюз е застрашен от недостиг на захар. Производството, включително и британското, ще достигне едва 16 милиона тона, показват прогнозите на Комисията в Брюксел.
 
Ако се извади производството на Обединеното кралство, през настоящия сезон от захарните заводи в Съюза ще излязат само 15 милиона тона, т.е. 15 % по-малко, отколкото през миналата година. Това означава, че през август хранителната индустрия ще бъде принудена да внася захар от трети страни.
 
Няколко са причините за слабата реколта през 2020-та, смятат експертите. От една страна това се дължи на ниските изкупни цени, които принудиха фермерите да засеят с 2 процента по-малки площи, като това се отнася най-вече за Франция и Германия. Освен това през миналата година във Франция, която е най-големият производител, добивите бяха катастрофални, след като болести и неблагоприятни климатични условия нанесоха големи щети на посевите. В сравнение с 2019-та френските стопани прибраха 25 на сто по-малко захарно цвекло. С подобни проблеми трябваше да се справят фермерите и в Германия и Полша. 
В същото време изкупните цени остават ниски, макар и на малко по-високо ниво, отколкото през 2019 година. Коронакризата е основният фактор, който пречи на повишаването на цените. През октомври един тон струваше средно 381 евро, което е доста под референтното ниво, определено от Европейската комисия.
Що се отнася до следващата реколта, анализаторите очакват положително развитие, особено ако продължи практиката на издаване на извънредни разрешителни за обработка на посевния материал с неоникотиноиди. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.