1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ежегодна дарителска кампания по проекта „Хляб на мира”

Ежегодна дарителска кампания по проекта „Хляб на мира”

Официален партньор на проекта за България е НАЗ

На 11.09.2018 г. от 11:00 ч. в гр. Добрич по инициатива на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще се проведе ежегодната дарителска кампания на хляб, произведен от ръж по проект „Хляб на мира”. Събитието ще се състои в сградата на Областен съвет на Български Червен кръст – Добрич. Стелиян Стоянов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006” – Генерал Тошево, и Добри Драгнев, председател на ОС на БЧК-Добрич, ще предоставят ръжен хляб на диабетноболни и представители на диабетно дружество „Добруджа“ в Добрич и Домашен социален патронаж - Община Добричка, а по волята на дарителя ръжените хлябове ще бъдат разпратени до всички осем общини в област Добрич.

Тази година ръжта по международния проект „Хляб на мира“, чийто официален партньор за България е НАЗ, бе отгледана в землището на гр. Генерал Тошево с домакин „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006” – Генерал Тошево. Богатата реколта позволи да бъдат приготвени 600 хляба, които ще бъдат дарени на хора със специални хранителни потребности.

Ръжта „Хляб на мира“ се произвежда ежегодно в рамките на участието на НАЗ в европейския проект „Хляб на мира“. Всяка година представител на Асоциацията от различен регион на страната поема отглеждането на културата. До този момент реколтата през годините беше произведена в стопанствата на: Ангел Вукодинов, член на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив, бивш председател на НАЗ (за 2014 г.); Мариела Йорданова, член на УС на НАЗ и председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието (за 2015 г.); Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област, и Теодор Тодоров, бивш председател на Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат (за 2016 г.) и Димитър Мачуганов, бивш зам.-председател на НАЗ и председател на Сдружението на зърнопроизводителите – Ловеч (за 2017 г.).

Повече информация за Проекта „Хляб на мира“ можете да намерите на https://www.grain.bg/ и http://www.friedensbrot.eu/en/. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.