1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермери в Германия отново блокираха търговски складове

Фермери в Германия отново блокираха търговски складове

След поредната протестна акция говорител на една от веригите изтъкна, че компанията е готова да води разговори със стопаните

500 германски фермери с около 400 трактора блокираха достъпа до склад на голяма търговска верига в град Клопенбург в северната част на страната. Това е поредната акция, с която стопаните протестират срещу ниските изкупни цени.
 
Подобни блокади имаше и на други места в Германия. Кадри в социалните мрежи показват как навсякъде се образуват големи опашки от тежкотоварни камиони, които чакат да натоварят стоки, предназначени за супермаркетите.
Организаторите на акцията призоваха фермерите да протестират и пред магазините. Затова на места те поставиха бали сено пред входовете на супермаркетите със зелени дървени кръстове в знак на недоволство.
То е насочено срещу писмо, изпратено от големите вериги до канцлера Ангела Меркел, в което ръководителите на компаниите се оплакват от изказвания на земеделския министър Юлия Кльокнер. Преди две седмици тя внесе проектозакон за по-добра защита на малките фермери при договарянето с големите вериги. Според търговците Кльокнер ги представя в лоша светлина.
 
След поредната протестна акция говорител на една от веригите изтъкна, че компанията е готова да води разговори със стопаните. "Нуждаем се от диалог, който обхваща целия сектор. Нека фермерите изпратят свои представители и ще седнем на масата за преговори", посочи той. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.