1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерските пазари - настояще и бъдеще

Фермерските пазари - настояще и бъдеще

Семинар на 19 септември 2018 г. ще обсъжда регламентация на нарастващия брой фермерски пазари в София и страната

Какви да са правилата за организирането на фермерските пазари? Какви са критериите за участие на семейни ферми и малки занаятчийски производители на фермерските пазари? Какъв да бъде контролът и самоконтролът им, за да бъдат гарантирани късата верига „производител–потребител“ и качествената продукция на фермерските изложения? Кои административни процедури трябва да бъдат облекчени и каква е ролята на държавните институции и общините.

Това са само част от темите, които ще бъдат обсъждани на семинара: „Фермерските пазари – настояще и бъдеще“, който ще се проведе  на 19 септември (сряда) от 13:00 ч. в хотел „Централ“, бул. „Христо Ботев“ 52. Инициативата е на Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, организатор на седмичния Фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“.

Целта е да се сподели опитът на Фондация БИОСЕЛЕНА и други организации в провеждането на фермерски пазари; да се обсъди дефиницията за фермерски пазар, критериите за участие, организация и провеждането му; да се направят конкретни предложения за предоставяне на открити площи от общините за фермерски пазари, за облекчаване на административните процедури за разрешаване на такива събития, за таксите и достъпа на малките производители до фермерските пазари. БИОСЕЛЕНА има амбицията да постави началото на общоприети Правила за организирането на фермерски пазари, които да бъдат прилагани в София и в други градове. Целта на организаторите на семинара е да се обсъди възможността за изработване на общи критерии за участие на производители и  правила за провеждане на фермерски пазари.
В дискусиите са поканени представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Столична община и районни администрации в София, както и представители на организатори на фермерски пазари в София, Пловдив, Варна и други градове. Ще бъде чут и гласът на производители и сдружения на производители, които участват на фермерски изложения.

След дискусиите се предвижда посещение и разговори с производители на Фермерския фестивал пред Министерството на земеделието, храните и горите.

Фестивалът и семинарът се организират по проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ , който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018 от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, в партньорство с Район „Красно село“ и Сдружение  „За Земята“.
Семинарът се организира с медийното партньорство на АГРО ТВ и вестник „Български фермер“.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10:30 до 18:30 часа пред Министерството на земеделието, храните и горите. Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната. Запазена марка на Фестивала са демонстрациите и дегустациите на фермерски храни и рецепти.Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.