1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германия очаква по-слаба винена реколта

Германия очаква по-слаба винена реколта

Федералната Република не е единствената държава в Европейския съюз с ниски резултати

Значително по-слаба реколта в сравнение с миналогодишната очакват германските лозари. Има обаче големи разминавания между официалната и различни частни прогнози.

Според Федералната служба за статистика количеството гроздов сок за вино ще достигне малко над 9 милиона хектолитра, което е с 13 процента по-малко от миналата година. През 2018-та атмосферните условия бяха много добри и стопаните произведоха над 10 милиона хектолитра. Тазгодишното количество все пак ще бъде с процент и половина над средното за последните пет години.

По-песимистична е прогнозата на частния Германски винен институт. На базата на първите пробни беритби от там съобщават, че се очакват едва 9 милиона хектолитра, или със 17 процента по-малко.

За по-слабата реколта голям принос имат както втората поредна суха година, така и щетите по лозята от летните горещини, а също и регионални градушки. От общото количество 65 процента са за бяло вино, а 35 – за червено. С 85 на сто най-голям дял при белите сортове имат регионите Мозел, Райнгау и Среден Рейн. Реколтата от сорта ризлинг, най-популярния в Германия, ще бъде с 15 процента по-ниска и ще достигне 2 милиона хектолитра. Червените сортове също ще донесат по-малка реколта. Официалната статистика прогнозира спад между 5 и 12 на сто.

Федералната Република не е единствената държава в Европейския съюз с по-слаба винена реколта. Европейската комисия очаква общ спад от 15 процента до 161 милиона хектолитра. 80 на сто от това количество се падат на Италия с 46 милиона хектолитра, Франция с 43 и Испания с близо 40 милиона хектолитра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.