1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германските фермери с минус 25% печалба

Германските фермери с минус 25% печалба

Към губещите се причисляват и свиневъдите

С малко над 25% са намалели средните печалби на фермерите в Германия през стопанската 2018/19 година, става ясно от данните на Сдружението на селскостопанските камари в страната. За 12-те месеца печалбите са се свили с 18 хиляди евро до около 52 хиляди, които не са били достатъчни, за да покрият разходите.

Като основна причина за отрицателното развитие експертите посочват слабите реколти вследствие на сушата, както и по-ниските цени на млякото, говеждото и свинското месо. Най-засегнати са фермите, отглеждащи фуражни култури, при които печалбите са останали наполовина в сравнение с предходната година.

Към губещите се причисляват и свиневъдите, тъй като сегашното вдигане на цените заради нарасналия износ посока Китай ще се отрази едва след края на новата стопанска година. Загубите на стопаните в провинциите Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия, където се гледат най-много свине, са в размер на около 40 000 евро.

При полските култури и картофите в повечето провинции има по-високи печалби, понеже изкупните цени в този сектор са се покачили. Стабилни остават и приходите на лозарите, отчели средни печалби в размер на 87 000 евро.

Сред най-силно пострадалите от сушата през лятото на 2018 година са животновъдите, които не са успели да приберат достатъчно зелени фуражи. Добивите от сено на повечето места са паднали с 30 до 50 процента, което доведе до големи липси във фермите за угояване на говеда и в млечните стопанства.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.