1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Храни и протести на Зелената седмица Берлин

Храни и протести на Зелената седмица Берлин

Фермерите в Германия са недоволни от своето правителство, което смята да ги натовари с нови екологични изисквания

Започващото в края на следващата седмица изложение за храни и напитки "Зелена седмица" в Берлин крие значителен потенциал за конфликти. От едната страна на барикадата ще застанат фермери и производители на хранителни стоки от цял свят, а от другата – екоактивистите с техните искания за по-зелено селско стопанство.

Както всяка година изложението се очаква да привлече повече от 400 000 посетители. Освен традиционните щандове със специалитети от цял свят, както и обичайните дискусионни форуми с представители от политиката и бизнеса, този път ще има и алтернативни дебати, част от които ще се проведат извън изложбените зали.

Фермерите в Германия са недоволни от своето правителство, което смята да ги натовари с нови екологични изисквания. През късната есен те на няколко пъти блокираха с тракторите си половината страна, протестирайки срещу налаганите забрани за торене и пръскане. С тези ограничения властите отговарят на исканията за по-малко вредни емисии и по-хуманно отношение към животните, предявявани от природозащитни организации и подкрепяни от една немалка част от обществото. От своя страна стопаните се чувстват недооценени и неразбрани. Затова отново организират големи митинги в Берлин, както и срещи с потребителите, на които да им разяснят гледните си точки. 

Сред щандовете ще обикалят 100 т.н. аграрни скаути, които да отговарят на въпроси, поставяни от критично настроени жители на големите градове, които са виждали селско стопанство само по телевизията. Успоредно с това протестни акции ще проведат и екоактивистите, които настояват за тотална промяна в начина на отглеждане на култури и животни. Тяхното мото от години насам гласи "Писна ни", а исканията им са за повече усилия в посока околна среда и по-малко препарати, торове и технологии. Според тях аграрната индустрия е отговорна за климатичните промени и нагнетява социални напрежения. По време на Зелената седмица посетителите ще могат да разгледат предложенията на повече от 1800 изложители, а държава-партньор тази година е Хърватия. В същото време средностатистическият потребител ще бъде насочен към въпроса какво може той самият да направи за опазването на природата. Готов ли е да плаща по-висока цена за месо от хуманно отглеждани животни?

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.