1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. И тази година се очаква стабилен пазар за сектор розопроизводство

И тази година се очаква стабилен пазар за сектор розопроизводство

Традиционно килограм българско розово масло се продава на цени от 3000 до 5000 евро

Заради топлата зима и ранната пролет розоберът вече започна. Това разказаха за Дарик розопроизводители от Казанлъшко и Пазарджишко. Традиционните пазари са Япония, САЩ и Западна Европа. Тази година обаче на пазара излиза и нов продукт, който е особено атрактивен за Япония - българско кисело мляко с рози.

И тази година се очаква стабилен пазар за сектор розопроизводство. Високата конкуренция с Турция и техните розови продукти ни принуждава да измисляме нови и нови атрактивни продукти от рози, освен световно известното ни розово масло. Така например ние изнасяме за чужбина ликьор от рози, сладко от рози, розова ракия и бренди от розов цвят. Най-новият продукт обаче, който цели да спечели мега пазарът на Япония, е българско кисело мляко с рози. Това коментира Цецка Кратункова, която е в бизнеса с маслодайната роза и има собствен масив в района на Пазарджик.

В Казанлъшко също се готвят за розобера. Филип Лисичаров, който е дългогодишен розoпроизводител от региона, разказа, че страната ни предлага много широка гама от продукти от маслодайна роза, но те не могат да се намерят на родния пазар.

Промяна в цените на розовото масло не се очаква - традиционно килограм българско розово масло се продава на цени от 3000 до 5000 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.