1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Индексът на храните в доклада на ФАО скочи до шестгодишен рекорд

Индексът на храните в доклада на ФАО скочи до шестгодишен рекорд

При зърнените култури индексът се увеличава за пети пореден месец

До рекордно за последните 6 години ниво се изкачи индексът на храните, съставян всеки месец от ФАО, Организацията по прехрана и земеделие към ООН. През ноември той е 105 пункта, което е с близо 4 % над октомврийската стойност и с 6,5% над ноември 2019 година.
 
В най-новия доклад на ФАО се казва, че през изминалия месец покачване има при всички подиндекси, като най голям ръст е регистриран при растителните масла, следвани от захарта, зърното, млечните продукти и месото.
 
При зърнените култури индексът се увеличава за пети пореден месец, този път с 2,5% до 114,4 пункта. 
 
В сравнение със същия месец на миналата година това са почти 20 на сто повече. Основната причина е поскъпването на пшеницата, предизвикано от песимистични прогнози за следващата реколта.
 
При растителните масла ноемврийският индекс е най-високият от март 2014-та насам. ФАО отчита ръст с над 15 пункта до средно 121,9 пункта, най-вече заради повишените цени на палмовото масло, в комбинация с поскъпването на соевото, рапичното и слънчогледовото масло.
 
Млечният индекс вече е на крачка от нов рекорд, като този път се покачва с 1 % до 105,3 пункта. Според експертите това се дължи на по-високите цени за маслото и сиренето, увеличени заради нарасналото търсене в Европа. 
 
Индексът на месото достига 91,9 пункта, отчитайки увеличение с 1 %, първото такова от януари насам. Въпреки това стойността остава с близо 14 % под тази от миналата година по това време. Принос за покачването има по-голямото търсене на говеждо от страна на Китай, както и по-малкото предлагане от Австралия и Нова Зеландия. Леко поскъпване е регистрирано и при свинското месо.
 
За втори пореден месец се покачва и индексът на захарта. През ноември той има ръст от 3,3 % до 87,5 пункта.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.