1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. InteliFresh 2018 - професионален поглед към възможностите и изискванията на пазара на плодове и зеленчуци

InteliFresh 2018 - професионален поглед към възможностите и изискванията на пазара на плодове и зеленчуци

Изключително голям интерес предизвика представянето на чуждестранните търговци в програмата

InteliFresh - първият професионален международен форум, посветен на производството и реализацията на български плодове и зеленчуци, организиран от ИнтелиАгро, откри селскостопанския  календар за 2018 година на 16 януари в Стара Загора. Огромният интерес от страна на производителите в бранша бе показателен за стремежа им да обръщат все по-голямо внимание на пазара и пътя до потребителя. Приятно впечатление направи, че поне за няколко часа разговорът как да бъдем по-находчиви, по-ефективни, по-иновативни и в крайна сметка - по-конкурентни, напълно измести държавата и субсидиите от дневния ред на стопаните. Активното участие на търговските вериги пък доказа, че те в не по-малка степен се нуждаят от добри български доставчици. Интерес към развиващия се потенциал в сектора пък бе заявен и от чуждестранни търговци. Именно сближаване на позициите между производство и дистрибуция и създаване на трайни контакти по цялата верига на доставките бе основната цел на InteliFresh.

Участниците

Близо 200 гости – представители на земеделския сектор, на почти всички търговски вериги, представени в страната, на няколко големи международни търговци, както и на доставчици, чиито продукти и услуги подпомагат успешния бизнес, взеха участие в мащабното събитие. То беше подкрепено и от активните браншови организации от сектор Плодове и зеленчуци у нас – Съюзът на дунавските овощари, Българска асоциация Биопродукти и Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Бяха представени дванадесет презентации в три тематични панела, участниците имаха възможност за неформални срещи и B2B разговори с партньорите на InteliFresh.

Търговци

Изключително голям интерес предизвика представянето на чуждестранните търговци в програмата. Амела Омерович – мениджър по качеството в Olympic Fruit, представи компанията и изискванията ѝ към контрагентите. Тя е сред най-големите търговци с прясна продукция в Холандия и по време на форума заяви интерес към изкупуването на български череши и други плодове. Друг международен дистрибутор, представен по време на InteliFresh беше румънската More Bio Commerce. Нейният представител Илиас Папагеоргиадис разкри любопитни детайли относно румънския пазар и неговите изисквания, които ще бъдат от полза за фермерите с желание да реализират продукцията си в северната ни съседка. Компанията е сред най-големите дистрибутори на био продукция (включително за големите вериги) в Румъния и във връзка с бързо растящите си продажби и включването на конвенционална продукция в портфолиото търси доставчици от България.

По време на форума Георги Гърневски – ръководител проект „Плодове и зеленчуци“ в Metro Cash & Carry представи политиката на компанията и изискванията към доставчиците и тяхната продукция. Lidl, Billa, T-Market Фантастико, както и по-малки търговци от страната, използваха форума, за да съберат полезни контакти с надеждни производители.

Пътят към успеха

Вниманието на участниците бе приковано от атрактивната презентация на Иван Иванов от Агротайм, който разказа за „Успеха в земеделието“ по един изключително достъпен и различен начин. За трудностите и сладките моменти, за протегнатите ръце и подводните камъни, за мечтите и реалностите в този труден бизнес стана дума в представянето на младия земеделец, отглеждащ над 800 дка череши в района на Исперих и изнасящ за Великобритания и други страни.

Бранко Баятович от Bluemond Farms пък сподели своя опит в сдружаването на производители на боровинки от Сърбия, които заедно вече намират все по-добра реализация в Обединеното кралство.

Ролята на финансовия сектор

Милен Влаев от ДСК Агро – генералният спонсор на InteliFresh, представи финансовите продукти, които банката предлага на всички етапи в бизнеса с плодове и зеленчуци – от закупуване на земя и създаване на насаждения, през финансиране на инвестиции в модерни технологии и оборудване до инструменти, улесняващи продажбите.

Георги Поповянски от Нетинс Иншуранс Брокерс разказа за възможностите за застраховане, както при производството в този чувствителен от метеорологичните условия сектор, така и при осъществяване на доставките и управлението на търговския риск.

Надеждни партньорства по веригата

Гостите на InteliFresh имаха възможност да се запознаят и с предложенията на партньори на събитието по веригата на доставките: Вики В.Б. (хладилен транспорт); Инч-Фриго (хладилно оборудване); Екодарпол Болканс (органични торове); Панамин (био минерален микс); Оптиком (техника и оборудване); Кубота (техника и оборудване); Новита Прим (техника, сервиз, поливни системи); BASF (растителна защита) и Агроцентър Пловдив (семена, торове, препарати).

Всички презентации от InteliFresh 2018 можете да намерите тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.