1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ирански компании търсят български производители на оборудване за млечния сектор

Ирански компании търсят български производители на оборудване за млечния сектор

Българо–ирански бизнес форум беше открит днес

Иранските компании търсят български компании за сътрудничество и обмяна на опит в областта на оборудването и технологичните решения  в сектора на хранително-вкусовата промишленост и по конкретно в производството на кисело мляко, сирене, кашкавал и други млечни продукти. Това стана ясно днес при откриването на българо–ирански бизнес форум в София, който се организира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средите предприятия (ИАНМСП).

В приветствието си към участниците зам.-изпълнителния директор на Агенцията Румяна Цаканска двете страни имат възможност да задълбочат партньорствата си и в сферата на фармацията, туризма, земеделието, химическа промишленост, машиностроенето и информационните технологии. Тя подчерта, че България и Иран имат дългогодишни търговски отношения, които трябва да се възстановят, а днешния форум е стъпка в тази посока. „Ние като Агенция ще направим всичко възможно да помогнем на компаниите и от двете страни да се адаптират към съответния пазар, с цел насърчаване на търговията“, заяви Цаканска.

По думите й Агенцията е готова да подкрепи всяка конкретна бизнес инициатива, под формата на обмен на посещения и делегации, провеждане на бизнес форуми, участие в изложения. По този начин фирмите от двете страни ще се насърчат да се опознаят по-добре и да реализират съществуващия потенциал за осъществяването на съвместни бизнес проекти, които ще са от взаимен интерес.

Бизнес форумът бе открит от  Александър Манолев, зам.- министър на икономиката на България, който посочи, че за първата половина на 2017 г. ръстът в търговията между България и Иран е над 80%. Страната ни износя основно: химични торове, пътнически автомобили и крикове, а от своя страна Иран внася у нас най-вече нефтени масла, полимери, фурми, грозде и други.

От Иранска страна в откриването участваха Али Акбар Резаи, икономически съветник на Посолството на Ислямска Република Иран в София и Али Билали Дехкорди, началник на кабинета и съветник на Али Яздани, заместник-министър и изпълнителен директор на иранската Организация за малки предприятия и индустриални паркове на Иран.

На днешното събитие се включиха над 50 български и ирански фирми, които развиват дейност в областта на: производственото оборудване за мандри, машини и технологии за производство и преработка, опаковка и пр., специализиран софтуер, специализирано лабораторно оборудване, аналитична апаратура, измервателни уреди и консумативи за анализ и контрол на качеството, нови технологии и ноу хау.

Форумът се осъществява по проект BG16RFOP002-2.003-0002 „Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи“, финансиран от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, по който ИАНМСП е бенефициент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.