1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ирландия с по-слаб износ на агропродукти през 2018 г.

Ирландия с по-слаб износ на агропродукти през 2018 г.

Най-голям ръст има при агнешкото

Износът на храни, напитки и градински продукти от Ирландия е намалял през 2018 година с 4 процента до малко над 12 милиарда евро. Експортът е в по-големи количества, но заради по-ниските цени и валутни колебания стойността е по-малка.

Най-стабилно са се представили млечните продукти, износът на които е донесъл на Ирландия 4 милиарда евро. Голям дял от сумата се пада на маслото, доставяно най-вече в Съединените щати и на Стария континент. За 2018-та Ирландия е изнесла масло на стойност 1 милиард евро, с 22 процента повече от предходната година. 2018-та е била добра и за сирената, за които са намерени и нови пазари. Половината количество е продадено във Великобритания, но една пета се пада на пазарите в трети страни.

Според земеделския министър Майкъл Крийд ирландското селско стопанство е успяло да запази позициите си, въпреки лошите метеорологични условия и предизвикателствата, свързани с Брекзит. Затова Крийд е оптимист, що се отнася за настоящата година, като смята, че стоките от Зеления остров ще намерят своите клиенти както в Европейския съюз, така и в трети страни.

При животинските продукти износът през 2018-та е бил на стойност от близо 4 милиарда евро. Най-голям ръст има при агнешкото – плюс 15 процента до 315 милиона евро, докато при свинското е отчетен спад от 6 на сто до 666 милиона. Причина за по-слабия резултат е намаленото търсене от страна на Китай, смятат експертите. Основният продукт в сегмента остава говеждото месо с износ на стойност 2,5 милиарда евро.

Към днешна дата ирландските фермери са силно обезпокоени от предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз. Обединеното кралство е основният пазар за ирландските продукти, като през миналата година там са доставени стоки за 4,5 милиарда евро. В случай, че се стигне до Брекзит без сделка, Ирландия ще настоява за мащабна подкрепа от Брюксел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.