1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Италия увеличава инвестициите в България

Италия увеличава инвестициите в България

Страната е на трето място като чуждестранен партньор

Италия е важен пазар и партньор за България и сътрудничеството между двете страни се засилва. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на започналия днес бизнес форум в рамките на „Дни на България на Експо 2015 Милано“, на който присъстваха представители на над 200 италиански фирми. За първите 6 месеца на тази година има ръст от 5.2% на стокообмена между двете страни, подчерта Захариева.

Мариета Захариева представи секторите, в които може да се засили сътрудничеството, както и износа на български продукти за Италия. Сред тях са биохраните, производството на мед, винопроизводството, хранително-вкусовата, консервната промишленост, производството на захарни и шоколадови изделия, млечни продукти и стоки на химическата промишленост. Интересни са още производството на лавандула и розово масло за козметичната и парфюмерийна индустрия.

По данни на зам.-министърът на икономиката Любен Петров Италия е на трето място чуждестранен партньор за страната ни по стокообмен след Германия и Русия. Търговията между двете страни надхвърля 4 млрд. евро. До момента италиански компании са инвестирали над 1.4 млрд. евро в България. В страната оперират над 1000 италиански фирми, които осигуряват над 25 000 работни места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.