1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Казахстан е 162-ят член на Световната търговска организация

Казахстан е 162-ят член на Световната търговска организация

Страната е поела ангажимент да отвори пазарите си за стоки от други страни и да намали средното ниво на митата до 6,1 %

Казахстан вече официално е 162-ят член на Световната търговска организация. Одобрението на останалите страни бе дадено след 20-годишни преговори още през юли, но влезе в сила в началото на декември.

В процеса не тези преговори Казахстан е поел ангажимента да отвори пазарите си за стоки от други страни и да намали средното ниво на митата до 6,1 процента през следващите пет години. Изключение правят селскостопанските продукти, за които митото може да достигне 7,6 на сто.

Освен това Астана ще определи квоти за внос на по-нискокачествено говеждо, както и за птиче месо. Митото за тези квоти не бива да надхвърля 15 %, за по-големи количества то е 40 на сто. Минималното мито за пилешко месо извън квотите ще бъде 65 евроцента на килограм.

Друга мярка, която Казахстан се задължава да спазва, е намаляването на аграрните субсидии до 8,5 процента от стойността на цялата селскостопанска продукция на страната. Няма да има и субсидии за експорт, а облекченията при ДДС за определени производители и преработватели трябва да бъдат премахнати до края на 2017 година.

Астана се задължава да спазва санитарните и фитосанитарните правила на Световната здравна организация и ще прилага международните стандарти за сигурност на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.