1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Киев продава държавни земи

Киев продава държавни земи

Мнозинството украинци са против решението на правителството

Украинското правителство смята да продава държавни земеделски площи, съобщават медиите в Киев. Първите оферти ще бъдат пуснати през следващите шест месеца, като на пазара ще излязат общо 10 хиляди хектара.

По данни на аграрното ведомство, държавата е собственик на 41 милиона хектара земя. Досега продажбите не бяха разрешени, допускаше се само отдаването под аренда.

Благодарение на плодородните си площи и благоприятния климат, Украйна е сред най-големите износители на зърнени култури и слънчогледово масло. Земеделието, заедно с хранителната промишленост, допринася за 22 процента от брутния вътрешен продукт на страната, повече от всеки друг отрасъл на икономиката.

Мнозинството украинци са против решението на правителството, защото се опасявaт, че европейски и най-вече китайски инвеститори ще изкупят земята. Според министър Павленко тези страхове не са оправдани, тъй като чуждестранните инвеститори нямa да застрашат малките и средни стопанства. В момента чужди компании обработват 5 до 8 на сто от земеделските площи, които са взети под аренда. Повечето потенциални инвеститори обаче се опасяват, че ще загубят вложенията си, ако договорите за аренда не бъдат подновени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.