1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Конференция представя възможностите за иновации в българското земеделие

Конференция представя възможностите за иновации в българското земеделие

Конференцията е насочена към всички участници в агро-хранителната верига

Първата по рода си в България международна конференция ще представи възможностите за иновации в българското земеделие в условията на новата Обща селскостопанска политика на ЕС чрез нейния ключов подход - Европейското партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост (ЕПИ-АГРИ).

Конференцията „Иновациите в българското земеделие: първи стъпки по пътя на ЕПИ-АГРИ“ ще се проведе на 25 февруари 2016 г. от 9:30 до 14:00 в зала „България” на Конгресния център на Международен панаир - Пловдив. Събитието се организира от Институт за агростратегии и иновации, Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и Тракийски университет – Аграрен факултет.

Целите на конференцията са да разясни понятието „иновация“ в условията на новата Обща селскостопанска политика на ЕС в програмния период 2014-2020; да представи перспективите за въвеждането на иновациите в българското земеделие и хранително-вкусова индустрия чрез ЕПИ-АГРИ; да очертае възможностите за финансиране на приоритетните области на сътрудничество чрез представянето на добрите практики при въвеждането на иновациите в други европейски страни; да постави началото на обществено обсъждане по подготовката на наредба за критериите за създаването на Оперативните иновативни групи и оценка на предлаганите от тях проекти; да стимулира процеса по ефективно прилагане на мярка 16 „Сътрудничество“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020).

„При подготовката на конференцията се водехме от голямото ни желание да предоставим на земеделския и преработвателния бранш пълна информация за политиката на Европейския съюз за иновации в земеделието и хранително-вкусовата промишленост и политиката на страните от Европа, за които иновациите в земеделието са водещи за засилване на конкурентните им предимства“, посочва Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации.

Специален гост на конференцията е ръководителят на EIP-AGRI Service Point към Европейската комисия Паком Еуенга.

Структурата в Холандия за разработване и внедряване на иновации и практически примери за подхода „проблем-решение“ ще бъдат представени от съветника по земеделие, природа и храни в Холандското посолство Емар Хемеке. Холандия председателства в момента ЕС и се фокусира в генериране и насочване на иновативната енергия на Европа, която да обедини предприемачи, учени и политици в намиране на технологични решения на глобалните предизвикателства. „Иновациите генерират оптимизъм“ е мотото на холандската програма за приложни иновации за 2016 г., която работи в 12 направления.

Йорун Тонесен и Йохан Елингсен от Норгес Вел - най-старата неправителствена организация в Норвегия, ще представят конкретни примери за иновативно мислене и действия в тяхното земеделие, както и доказали се модели на сътрудничество и обмен на информация и опит от различни сфери, които са не по-малко важни от въвеждането на ново оборудване. Развивала дълго време „петролна“ икономика, страната прави важни промени, в които ключова е ролята на непрекъснатите иновации, както и подобряването на съществуващите практики.

Експерти от Италия, Германия и Португалия ще споделят полезен за България опит и добри практики при сформиране на Оперативни иновативни групи в рамките на ЕПИ-АГРИ.

Конференцията е насочена към всички участници в агро-хранителната верига и по-специално към фермерите, преработвателите, научната общност, както и към неправителствените организации и държавната администрация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.