1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кризата в млечния сектор в Аржентина е на път да бъде преодоляна

Кризата в млечния сектор в Аржентина е на път да бъде преодоляна

Основните вносители на аржентински продукти са Бразилия, Алжир и Китай

Кризата в млечния сектор в Аржентина е на път да бъде преодоляна. За следващата година експертите очакват ръст от 5 процента до около 11 милиона тона.

Заради икономически трудности и неблагоприятни метеорологични условия през последните две години млекопроизводството в Аржентина отбеляза спад от 10 на сто, което доведе до големи финансови загуби за преработвателите. Сега ситуацията е овладяна и през 2019 година се очаква значително увеличение.

Двигатели за положителното развитие са по-високите изкупни цени, евтините фуражи и подобрената обща продуктивност, след отпадането на по-слабите стопанства по време на кризата. Експертите отчитат още, че през последните 12 месеца целият сектор е преминал през структурни промени и е станал по-конкурентоспособен. Същото важи и за износителите на млечни продукти.

Според краткосрочната прогноза тази година производството на млечни продукти ще се увеличи с 8 процента до 185 хиляди тона, а догодина ще достигне 225 хиляди тона.

Основните вносители на аржентински продукти са Бразилия, Алжир и Китай, като най-голям дял ще има пълномасленото мляко на прах, доставките от което ще нараснат с 50 процента до 135 хиляди тона. Очаква се и увеличение на вътрешното потребление. То беше спаднало през последните години заради високата инфлация в страната, която принуди потребителите да ограничат разходите си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.