1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мащабна инвестиция в Добрич

Мащабна инвестиция в Добрич

Снимка:

Американска фирма построи най-голямата дестилерия за етерично-маслени култури в страната

Мащабна инвестиция в Добрич – американска фирма построи най-голямата дестилерия за етерично-маслени култури в страната. Суровината ще се осигурява не само от региона на Добруджа, но и от чужбина. Собствениците на компанията-инвеститор заедно с 80 от топ-търговците на етерични масла в САЩ прерязаха лилавата лента на новото предприятие. В него ще се дестилират масла от различни култури. Само през миналата година у нас са произведени 200 тона етерични масла. Капацитетът на новата дестилерия е съдове за общо 60 кубика, през които ще минава 4 тона пара на час. Предприятието е готово да приеме първата реколта от лавандула и маточина.

Преработеното масло ще се реализира в САЩ. Плановете на предприятието включват внос и преработка на екзотични масла, дори от Сомалия.
По думите на собствениците новата дестилерия е единствената у нас, която има собствена лаборатория с най-доброто оборудване за момента. Цените, на които ще се изкупува продукцията от етерично-маслени култури, ще бъдат конкурентни. Припомняме, че през миналата година един килограм масло от лавандула се търгуваше от 100 до 130 лева. Американските инвеститори обещават бонуси за качествена продукция.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.