1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Масови проверки на производителите и търговците на зърно започват в цялата страна

Масови проверки на производителите и търговците на зърно започват в цялата страна

Снимка:

Целта е да се провери кой плаща данъци и да се предотврати източване на ДДС по тази линия

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви на пристанище Варна началото на масови проверки на търговията със зърно. Проверката е по разпореждане на премиера Бойко Борисов под ръководството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, каза министър Найденов.

Акцията ще е съвместна между Националната служба по зърното, Икономическа полиция, Националната агенция по приходите и Министерство на транспорта. Сформирани са екипите и ще действат в цялата страна, посочи министърът. От новата реколта са изнесени 524 000 тона пшеница. Прибрани са 4,1 млн. тона. Службите ще проверяват износителите, търговците и производителите. НАП ще следи за отклоняването на ДДС.

Започваме от пристанището и ще се следи товаренето на корабите. След това по веригата назад през камионите, търговците до производителите, за да се види произхода на зърното, обясни изпълнителният директор на Националната служба по зърното Злати Златев.

Искаме да проверим този бизнес, който ощетява държавния бюджет с източване на ДДС и сивия сектор, посочи министър Найденов. По отношение на цените на зърното, той коментира, че започва да се нормализира и стабилизира пазара. Министърът се надява вследствие на слабата реколта в Русия да не бъдат взети мерки за забраната на износ на зърно от нея. Тогава може да има отново напрежение на пазара и покачване на цените, допълни той. Според него тази нервност на пазарите води до покачването на цените.

„Реколтата в Русия е доста слаба. Надяваме се страната да не забрани износа и това да се отрази на международните пазари”, каза министърът.

Според него цените на хранителните стоки след трите месеца ще паднат. Тези 10 продукта са български и се стимулира производство. Продуктите, които най-бедните хора от населението слагат в потребителската си кошница, са от първа необходимост. Не влизат деликатесите и луканките. Дори и при тази промоция веригите предлагат различни цени и има конкуренция. Става въпрос за промоция, а търговските вериги гарантират, че няма да е за сметка на производителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.