1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министър Найденов настоява финансирането от ЕС при разходите за борба с шап да нарасне на 80%

Министър Найденов настоява финансирането от ЕС при разходите за борба с шап да нарасне на 80%

Снимка:

Това стана ясно по време на заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов настоя финансирането от Европейския съюз за извънредните мерки, прилагани при болести по животните от държави членки, които са външни граници на Съюза да бъде повишено от 50% на 70% в случаите, когато болестта се разпространява от трети държави.

Той настоя и финансирането при разходите за борба с шап да нарасне на 80%, вместо предвидените 60%. Министър Найденов подчерта, че в тези случаи е налице трансгранично въздействие, като същевременно разходите се поемат обикновено само от засегнатата държава членка. Това стана ясно по време на заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, на което Кипърското председателство представи своята работна програма.

„При кризи, породени от болести по животните, е важно да се осигури адекватно подпомагане на пазара на месо и мляко, с оглед на наложените ограничения за търговия, които произтичат от наложените ветеринарни забрани. Тези кризи могат да предизвикат тежки смущения на пазарите на животински продукти, като в резултат на загубата на потребителско доверие, породено от опасения от риск за общественото здраве, спада рязко възможността за пазарна реализация на продуктите в засегнатите райони и съответно животновъдният сектор може да понесе щети с широк периметър”, допълни още той.

Министър Мирослав Найденов взе участие и в дебати по предложенията за регламенти за развитие на селските райони и за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти, като част от пакета за реформа на Общата селскостопанска политика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.