1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов: Епизоотичната обстановка в Турция е тревожна

Мирослав Найденов: Епизоотичната обстановка в Турция е тревожна

Снимка:

МС реши да се удължи с една година поставянето на предпазна мрежа по българо-турската граница с оглед ограничаването на болестта шап

Епизоотичната обстановка в момента в Турция е тревожна. Това е заявил министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на заседанието на Министерски съвет в сряда, по повод решението да се удължи с една година поставянето на предпазна мрежа по българо-турската граница с оглед ограничаването на болестта шап. Това стана ясно от стенограмата на заседанието.

„Разговарях с председателя на Международното бюро по епизоотия в Париж и с Европейската комисия. Имало е заседание на ветеринарния подкомитет към Европейската комисия и на България ще бъде отпусната техническа помощ. Ние сме поискали 4 милиона и предполагам, че те ще ни ги одобрят, за да можем да предприемем други съпътстващи мерки”, казва Найденов.

Припомняме ви, че в края на април беше взето решение да бъде изградена предпазна мрежа между Република България и Република Турция с дължина 181 км и допълнително да бъде ремонтиран участъкът, който е изграден преди години от 28,5 км с оглед ограничаването на болестта шап.

На областните управители на областите Бургас, Хасково и Ямбол беше възложено да организират съответните процедури по Закона за обществените поръчки. Оказа се, че процедурите за предварително проектиране, след това за изпълнение, отнемат доста време. Над 20 фирми са се явили само по първата обществена поръчка за проектиране и в този контекст те не могат да изпълнят тази задача до срока, определен с решението от април – до края на месец октомври.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.