1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. МЗХ започва изготвянето на единен регистър на земеделските имоти в страната

МЗХ започва изготвянето на единен регистър на земеделските имоти в страната

Разпокъсаните данни в момента създават много възможности за злоупотреби

Министерството на земеделието и храните започва изготвянето на единен регистър на земеделските имоти в страната, съобщи зам.-министър Светлана Боянова по време на международния земеделски салон в Париж.

Целта е в обща информационна система да се обединят картата на възстановената собственост, ортофотокартата, чрез която фермерите кандидатстват за субсидии, кадастралните карти и др.

Няма яснота кога ще може да бъде готов този регистър. Предвижда се след изготвянето му само вписаните в него да могат да кандидатстват за европейски субсидии. В регистъра трябва да има и информация за сключваните всяка година споразумения за т.нар. бели петна. Това са запустелите площи, които обработват арендаторите в едно землище на пропорционален принцип срещу плащането на рента в общината, която трябва да бъде предадена на собственика. "В момента реално имаме цялата тази информация, но тя не е свързана в една система", обясни Боянова, цитирана от "Капитал Daily". 

Разпокъсаните данни в момента създават много възможности за злоупотреби. Собственици на земи нееднократно са съобщавали, че те се ползват неправомерно от други. Арендаторите пък твърдят, че има немалко случаи, когато собствениците кандидатстват за европейски субсидии, въпреки че реално друг обработва нивите.

В същото време различните карти и данни водят до допускането на технически грешки при кандидатстването за плащанията, както и до редица спорове в съдилищата.

Към момента производителите получават субсидии за единица площ като очертават обработваните от тях земи. Ако се получи застъпване на парцелите, се изискват допълнителни документи за изясняване на случая. След 2013 г. обаче субсидиите ще започнат да се изплащат по друга схема чрез т.нар. права за плащане. Тези права ще бъдат разпределени на национално и регионално ниво на всеки отделен фермер, като се отчетат неговите допустими за подпомагане хектари през 2014 г., когато е първата година, в която ще се приложи новата система за плащане.

При разпределението на правата за плащане дублирането на площи и изясняването впоследствие на реалния ползвател е невъзможно. Това е и причината фермерите да искат бърза промяна в законодателството и изготвяне на общ регистър за земите. Земеделските стопани всяка година получават субсидии за обработваната от тях площ или по отделни схеми за специфичините сектори - животновъдство, зеленчукопроизводство и др., като за миналата година общата сума достигна 1.2 млрд. лв. от ЕС и националния бюджет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.