1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. На 100% са проверени обработваемите земеделски площи в района на Петолъчката

На 100% са проверени обработваемите земеделски площи в района на Петолъчката

2100 декара от тях вече са ожънати и 500 са изорани

Всички посеви в района на Производствено-складова база за боеприпаси „Стралджа – Мараш” са почистени. Това обяви министърът на отбранара Аню Ангелов, цитиран от агенция КРОСС.

Вчера, 09 юли, бяха открити и изнесени 33 броя невзривени боеприпаси и 50 килограма взривни остатъци. На 100% са проверени обработваемите земеделски площи, като 2100 декара от тях вече са ожънати и 500 са изорани.

140 военнослужещи в специализираните екипи на Сухопътните войски продължават да прочистват от взривни остатъци и невзривени боеприпаси района в непосредствена близост до Производствено-складова база за боеприпаси „Стралджа – Мараш”. Министър Ангелов каза, че предстои те да прочистят горската местност и дерето към шосето по пътя от „Петолъчката“ за Бургас, но няма да прочистват района на инцидента, защото това е задължение на фирмата.

На въпрос за обезщетенията от страна на фирмата министър Ангелов обясни, че процедурите са доста тежки и претенции могат да се предявяват едва след като завърши разследването и се установи вина. Той съобщи още, че договорът е в процедура на прекратяване и на практика фирмата вече не може да изпълнява задълженията си по него.

На въпрос за помощта, която Българката армия оказва на бедстващите от пожари региони у нас, министър Ангелов съобщи, че две модулни групи със 150 военнослужещи и два хеликоптера участват в потушаването на пожара в района на с. Голям Дервент и с. Вълча поляна. „Армията прави всичко, което е по силите й при ликвидирането на последиците от пожарите“, заяви министър Ангелов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.