1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 9 милиона евро ще получат свиневъди в Полша от Европейската комисия

Над 9 милиона евро ще получат свиневъди в Полша от Европейската комисия

Парите са за стопани с по-малко от 50 свине и в региони с висок риск от зараза

Над 9 милиона евро ще получат свиневъди в Полша от Европейската комисия. Помощта ще се изплати, ако фермерите прекратят отглеждането на животни заради африканската чума по свинете. Парите са за стопани с по-малко от 50 свине и в региони с висок риск от зараза.

Фермерите трябва да подадат съответно заявление за подкрепа от Брюксел, а парите ще бъдат изплатени през следващите 12 месеца, става ясно от документ, публикуван от земеделското министерство на Полша.

Средствата идват от бюджета на Общата селскостопанска политика под формата на временна мярка. Правилата на Брюксел предвиждат подобна помощ за всеки селскостопански сектор, изпаднал в такава криза, която може да доведе бързо влошаване на производството и на обстановката на пазара. Случаят с полските свиневъди е първият, в който Европейската комисия се възползва от правомощията си.

Междувременно полският министър на земеделието Кшищоф Юргел обяви, че страната му ще изгради защитна ограда по границата с Украйна и Беларус, за да предотврати навлизането на диви свине от двете държави. Съоръжението ще е дълго 729 километра и ще струва около 30 милиона евро.
Според полските ветеринарни власти Африканската чума е пренесена от глигани, дошли от Беларус.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.