1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Наличие на соя бе открито в подправки и месо

Наличие на соя бе открито в подправки и месо

Фирмите ще могат да продължат производството на продукти по стандарта “Стара планина”, но при засилен контрол от страна на ДВСК

Наличие на соя бе открито в три от пробите на подправки и свинско месо, изпратени от НВМС за изследване в държавна акредитирана лаборатория в Германия. Наличието на следи от соя е установено по качествения метод PCR в подправки, влагани в продуктите на фирма “Сами - М” ЕООД и в замразена свинска плешка на “Лалов и Вачев” ЕООД.

По количествения метод ELISА, съдържание на соя в пробите от подправките и месото не е установено. Това означава, че количеството е под 0,7% и според ветеринарни експерти изключва възможността тя да е влагана умишлено. Проверките, извършени от инспекторите на ДВСК в четирите предприятия, не установиха конкретни несъответствия, включително и в официалния контрол, свързани с производството на продукти “Стара планина”. Бяха открити някои нарушения, свързани с технологичното оборудване и дребни пропуски при воденето на документацията по системите за самоконтрол.

По решение на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов фирмите няма да бъдат санкционирани заради наличието на следи от соя в продуктите им, тъй като соята не е влагана умишлено. Те ще могат да продължат производството на продукти по стандарта “Стара планина”, но при засилен контрол от страна на ДВСК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.