1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нараства интересът към соята у нас

Нараства интересът към соята у нас

В момента у нас се сеят 100 пъти по-малко площи с високобелтъчната култура

През последните две години се отчита завишен интерес към производството на соя у нас, каза за Агро.бг доц. Георги Георгиев, директор на Опитната станция по соята в Павликени. Като причини той посочи изкупуването на тази култура в региона на Павликени и Разград за преработка в смески за храна на птици и свине. Все още обаче тази култура остава незаслужено пренебрегната от родните производители. Още повече, че българските сортове са дело на селекция, а не са генномодифицирани, подчерта доц. Георгиев. Опитната станция в Павликени представи своите проекти на Научен съвет в Добруджанския земеделски институт – гр.Ген.Тошево.

Общо 13 сорта соя са създали учените от Павликени. Сега на производителите се предлагат трите най-нови – Сребрина, Роса и Ричи, които са устойчиви на суша. В момента у нас се отглеждат от 7 до 10 000 дка със соя, докато преди 30 години площите са достигали до 1 милион декара, обобщи още доц.Георгиев. Причините за това са няколко, но се обуславят най-вече от липсата на пазар. Международните цени на соевия шрот достигат 400 долара на тон, на вътрешния пазар се изкупува за около 600 лева за тон. В същото време страната ни внася ежегодно над 100-120 хиляди тона соев шрот от страните от Южна Америка. Това количество преди години е било произвеждано у нас.

Освен за фуражи, соята намира и друго приложение заради ценните си хранителни качества, разказа още доц. Георгиев. Заради високото си съдържание на белтъчини и незаменими аминокиселини, тя е изключително полезна за хората. Затова се предлага под различни форми – печена, пържена с подправки, карамелизирана, тофу, кълнове. В момента дори е идеална храна заради Великденските пости, подчерта още ученият.

В световен мащаб соята е определена като стратегическа култура на третото хилядолетие. Соевата индустрия е най-бързо развиващата се индустрия. Площите с високобелтъчната култура нарастват в цял свят. Като светлина в тунела доц.Георгиев посочва международен проект за производство на соя, в който се включват всички европейски страни по поречието на река Дунав от Германия до Молдова. Проектът „Дунавска соя“ има за цел да стимулира производството й в Европа като алтернатива на вноса на генномодифицирана соя от Америка.

Вижте видео по темата за нарастналия интерес към соята у нас...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.