1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Най-продуктивните млечни крави в Европейския съюз се отглеждат в Дания

Най-продуктивните млечни крави в Европейския съюз се отглеждат в Дания

Четвъртото място в тази класация остава за Германия

Най-продуктивните млечни крави в Европейския съюз се отглеждат в Дания. Това показва сравнение, изготвено от Националната служба за статистика въз основа на цифрите, подадени от другите страни-членки.

През миналата година всяка датска крава е дала средно 9 хиляди и 600 килограма мляко и така страната застава с голяма преднина на първо място в Европа. Втората позиция, с почти хиляда килограма по-малко, е за Холандия, а на трето място се нарежда Великобритания с 8 тона и 100 килограма среден млеконадой. Четвъртото място в тази класация остава за Германия, където през миналата година кравите са дали по 7800 килограма.

Данните сочат, че показателите на кравите в Дания се подобряват всяка година. Ако през 1998-а средният млеконадой е бил 6,8 тона и с това е надвишавал германският с 13 процента, то през миналата година разликата в полза на скандинавците е 19 на сто, въпреки че за същия период и германските резултати са се подобрили.

Експертите изтъкват, че за предимствата на датските млекопроизводители се дължат на добра селекция, професионални консултации и добро управление на фермите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.