1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Най-важните новости в технологиите за винарската индустрия

Най-важните новости в технологиите за винарската индустрия

Цялата гама от решения може да се види на INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITECHNICA 2016 г.

Търговското изложение INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITECHNICA 2016 показва иновациите във винарската индустрия.

Нови филтриращи процеси и иновативна опаковка започват вече да се използват във винарските технологии. Цялата гама от решения може да се види на INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITECHNICA 2016 г., с 600 международни изложители и около 36 000 посетители от Германия и чужбина. Търговското изложение насърчава обмена на идеи и диалога между науката и практиката за оборудване на производителите на вино, за да могат те да посрещнат настоящите и бъдещи предизвикателства.

Филтриращи процеси за управление на съдържанието на алкохол

Любителите на виното могат да почувстват последиците от изменението на климата върху небцето си: "Любимата им напитка съдържа повече алкохол и по-малко киселинност", казва д-р Моника Кристман, директор на Института по винарство в колежа Hochschule Geisenheim и председател на Международната организация по лозарство и винарство. Винарите са противодействали на това с помощта на управление на алкохола чрез филтриране на захарта от ширата и извличане на алкохола от виното. "Това са сравнително нови процеси, например мембранни процеси, които са получили разрешение за прилагане преди повече от година - но те все още не са много популярни в сектора, казва Кристман. Принципът е ширата да се филтрира последователно през две мембрани, всяка с различни размери на порите. По този начин, захарта може да бъде селективно извлечена. Тя може впоследствие да бъде частично отново добавена към ширата, докато се постигне желаното съдържание.

Селективно отстраняване на нежелани аромати

В допълнение към високите съотношения на алкохол, има и други нежелателни съставки във виното - включително съставки като трихлоранизол и триброманизол, които създават вкус на корк, какъвто любителите на вино не обичат. Този аромат произхожда не само от корковата тапа. "Вкусът, причинен от тези съставки, може да произлиза от лошо проветрявани мазета, както и от съставки, които виното поглъща от въздуха по време на съхранение и след това", казва Кристман. Филтрите са разработени така, че да могат да отстраняват селективно тези съставки. Този процес обаче, все още не е разрешен.

Алтернативни опаковки

В допълнение към бутилките от класическо стъкло, други опаковки за вино също вече се предлагат. "Торба в кутия" - фолиевата торба, поставена в картонена кутия вече е общодостъпна. Според Кристман, производителите на такива опаковки в момента експериментират с нови материали за торбата и размера на контейнера. Освен това, виното сега вече се бутилира и в РЕТ бутилки. "Бутилката PET е в процес на тестване в авиокомпании. Спестява се от теглото, в сравнение със стъклените бутилки Теглото играе значителна роля в този контекст", казва Моника Кристман.

За INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITECHNICA

INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITECHNICA е международно технологично  изложение за вино, сок и специални култури. Основният фокус е към  технологии за отглеждане и прибиране на реколтата, обработка и контрол на процеса, технологии за пълнене и пакетиране и организация и маркетинг. Търговското изложение се провежда на всеки две години в Щутгарт, Trade Fair център.

Техническата поддръжка на изложението за винарство се осъществява от Асоциацията на германските лозари, Бон. Технически поддръжник за специалните култури е Германското земеделско общество, Франкфурт на Майн. В допълнение, много други институти и сдружения подкрепят различни теми и раздели от търговския панаир, например за плодове, плодови сокове и алкохолни напитки.

Предшественикът на INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITECHNICA е основан от Асоциацията на германските лозари, а от 1969 г. се организира изложение за отглеждане на лозя под наименованието INTERVITIS. През 1989 г. тематиката на изложението е разширена, като се включват и плодове и плодови сокове, като оттогава то е известно като INTERVITIS INTERFRUCTA. През 2014 г. Асоциацията на германските лозари като водеща селскостопанска организация и водещ изложител на селскостопанските панаири и изложения, е технически поддръжник за специални култури. От 27 до 30 ноември 2016 г. изложението ще се проведе за първи път под името INTERVITIS INTERFRUCTA НORTITECHNICA.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.