1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Недекларираните земеделски земи се разпределят служебно на арандаторите

Недекларираните земеделски земи се разпределят служебно на арандаторите

Снимка:

Един от проблемите с обработването на земите е, че някои собственици не са взели необходимите документи за собственост на площите

Един от проблемите с обработването на земеделските земи е, че някои собственици не са взели необходимите документи за собственост на площите. Така арендаторите обработват земите без договор. Земеделският стопанин от Видин Петко Петков каза в "Преди всички" по БНР, че за част от земите, които обработва, плаща рента на базата на устна уговорка със собствениците.

След като изтече срокът, в който собствениците трябваше да заявят как ще стопанисват земите си, част от площите ще попаднат в така наречената категория "бели петна" и могат да бъдат дадени за ползване на други арендатори, вместо на стопаните, които досега са ги засявали.

До 31 юли собствениците на земеделски земи, които не са ги отдали под аренда, трабваше да декларират дали ще ги обработват. След това земята ще се разпределя служебно на арандаторите.

Кметът на община Летница Красимир Джонев, който е и председател на комисията по земеделие и гори в Националното сдружение на общините, обясни как точно става служебното разпределение. Според Джонев, ако арендатор декларира, че ще обработва даден парцел, но не е уведомил собственика, това се разбира веднага.

Калин Вълов, собственик и ползвател на земи обаче заяви, че законът позволява ограбването на собствениците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.