1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Недостиг на хмел и пивоварен ечемик

Недостиг на хмел и пивоварен ечемик

Очаква се търсенето на пивоварен ечемик да се увеличи с 14% през следващите пет години

Производителите на бира се опасяват от недостиг на хмел и малцов ечемик. Това може да бъде сериозен проблем, тъй като световното търсене на бира се увеличава.

В последния си доклад голяма холандска банка обявява, че световното търсене на хмел е достигнало рекордни нива. Но поради лоши реколти в САЩ и Европа през лятото на 2015 г., бирената индустрия започва да изпитва недостиг от важната суровина. На фона на 40-процентно намаление на световното производство на хмел, цените са скочили значително.

Нараства популярността на занаятчийската бира, която изисква шест пъти повече хмел, в сравнение с конвенционалните бири.

Експертите предупреждават и за недостиг на ечемичен малц. Очаква се търсенето на пивоварен ечемик да се увеличи с 14% през следващите пет години. За да се справят с нарастващото търсене на бира, експертите от банката призовават за мащабни инвестиции с цел да се увеличи капацитетът на пивоварните и по този начин да се избегне потенциалният недостиг на суровини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.