1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Неуредените поземлени отношения спъват усвояването на европейски пари

Неуредените поземлени отношения спъват усвояването на европейски пари

Снимка:

Данък „рента“ ще бъде поредната глупост на управляващите, заяви депутатът Венцислав Върбанов на семинар в Албена

Необходими са максимални усилия, за да не се повторят грешките на досегашните правителства от този програмен период и да се стигне до максимално усвояване на европейските пари, заяви народният представител Венцислав Върбанов в Албена. Това изисква внимателен анализ както на грешките, така и на работещите модели и добри практики от опита на страната ни в усвояването на средства от европейски програми. Затова и срещи на фермерите с експерти като Джонатан Бейкър, представил на семинар в Албена предложенията на ЕК за следващия програмен период 2014-2020 г., са изключително полезни.

„Пренебрегва се един много сериозен факт, че благодарение на земеделието през последните 3-4 години в страната има социален мир. Никой не отчита повишаването на рентите за земеделските земи и факта, че много по-малко са вече некоректните ползватели на тези земи”, добави бившият земеделски министър. По думите му у нас рентите надхвърлят символичните субсидии, които се раздават в земеделието и това няма да доведе до нищо добро, тъй като е временен ефект.

"Въвеждането на данък рента върху земеделските земи ще бъде поредната глупост на управляващите, която ще даде мощ на големите и ще ликвидира тотално малките селски стопанства", заяви още Върбанов.

Неуредените поземлени отношения също са една от основните причини за неусвояването на пари от европейските програми. Още преди година народният представител внесе за обсъждане предложения, свързани с промяна на статута на земеделски и неземеделски терени с цел уреждане на отношенията между ползватели и собственици. Усилията му обаче не завършиха с успех, а проблемът с некоректните и неуредени поземлени отношения може да ескалира, предупреди той и даде примери със стопански дворове в Добричко и трайни насаждения в Силистренско.

Венцислав Върбанов участва в откриването на 18-ия Национален аграрен семинар „Селското стопанство и всичко за него”, организиран от Добрички панаир АД в Албена.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.