Степените на етикета ще се дават според това кои критерии спазва съответният фермер
Германският земеделски министър Юлия Кльокнер представи в Берлин критериите, които трябва да изпълнят животновъдите, за да получат националния етикет за хуманно отношение към животните. Първоначално етикетът ще се дава за свине и участието на стопаните е доброволно.
Основните точки са повече място за отделните животни, повече разнообразие за свинете и кастрация със задължителна упойка. Целта на етикета е да покаже на потребителя как е отгледано животното, чието месо консумира, обясни Юлия Кльокнер.
Степените на етикета ще се дават според това кои критерии спазва съответният фермер. За най-ниската степен той трябва да отдели за всяка свиня 20 процента повече пространство спрямо законовия минимум. Това означава 0,9 квадратни метра на животно. За втората степен пространството е 1,1 квадратни метра, а за третата се изискват 1,5 квадратни метра.
Освен това местата в свинарника трябва да са структурирани така, че да има отделни пространства за почивка, хранене и движение. Сред другите критерии са по-дълъг период на кърмене на новородените прасенца, повече възможности за забавление на свинете и повече груб фураж.
Според земеделското министерство законовата рамка за новия етикет ще е готова до края на тази година, така че през 2020-та на пазара ще излязат първите партиди месо, обозначени по този начин. В момента държавни етикети за хуманно отношение имат само две европейски държави – Холандия и Дания.
От сега е ясно, че фермерите ще имат по-големи разходи. Според Юлия Кльокнер увеличението ще е в размер на 10 до 12 евро на животно. Предполага се, че отчасти пазарът ще компенсира това увеличение, макар че не е ясно какво поскъпване на месото са готови да приемат потребителите. Освен това участващите стопанства ще получават и държавна помощ. Първоначалните изчисления показват, че въвеждането на етикета и свързаната с това информационна кампания ще струват 70 милиона евро. Парите вече са заделени в държавния бюджет.