1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нови правила за тютюневите изделия, продавани в ЕС, влизат в сила от днес

Нови правила за тютюневите изделия, продавани в ЕС, влизат в сила от днес

Предвидено е задължително съобщаване на съставките за всички тютюневи изделия чрез стандартизиран електронен формат

Днес, 20 май Европейският парламент одобри преработената Директива на ЕС за тютюневите изделия. С новия закон се уреждат по-строги правила за това как тютюневите изделия се произвеждат, изготвят и представят в ЕС, и се въвеждат правила за някои свързани с тютюнопушенето продукти. Целта на настоящия документ е да се даде отговор на въпроса какво точно ще се промени, след като преработената директива влезе в сила.

Целта на новата директива е да се подобри функционирането на вътрешния пазар на ЕС за тютюневи изделия, като същевременно се осигури висока степен на защита на общественото здраве. Съветът и Европейският парламент нееднократно призоваха за преразглеждане на директивата от 2001 г. поради значителни промени в три основни области.

На първо място, бяха открити нови научни доказателства, например за ароматизирания тютюн, както и за ефективността на предупредителните надписи за здравето.

На второ място, на пазара се появиха нови продукти — като електронни цигари и силно ароматизирани тютюневи изделия.

На трето място, през последното десетилетие се наблюдават тенденции на международно равнище, на които държавите от ЕС отговориха с различни регулаторни подходи. ЕС и всички държави членки са страни по правно обвързващата Рамкова конвенция на СЗО за контрол на тютюна (РККТ), която влезе в сила през февруари 2005 г.

Един от най-убедителните доводи за прилагането на по-строги правила за тютюневите изделия е отрицателното въздействие на тютюна върху човешкото здраве. Консумацията на тютюневи изделия всяка година причинява смъртта на около 700 000 души в ЕС, която може да бъде предотвратена. По-голямата част от пушачите започват много млади – 70 % пропушват, преди да навършат 18 години, а 94 % — преди да навършват 25 години. Целта на новата директива е тютюневите изделия и консумацията им да бъдат все по-малко привлекателни в ЕС, по-специално за младите хора.

Как ще изглеждат цигарените кутии?

В бъдеще в горния край на опаковките задължително ще има изображение и предупредителни надписи за здравето, които покриват 65 % от лицевата страна и гърба на цигарените опаковки. 50 % от страните на опаковките също ще бъдат покрити с предупредителни надписи за здравето (напр. „Тютюнопушенето убива. Откажете цигарите сега“; „Тютюневият дим съдържа над 70 вещества, причиняващи рак“), които ще заместят отпечатваното сега съдържание на катран, никотин и въглероден окис (КНВО).

Минималните размери на предупредителните надписи за здравето ще гарантират видимост, а тънките, подобни на червило цигарени кутии, които често са насочени към младите жени, вече няма да бъде разрешени.

За да се виждат оптимално предупредителните надписи за здравето, ще се изисква цигарените кутии да са с форма на паралелепипед и всяка опаковка да съдържа минимум 20 цигари.

Върху опаковките няма да бъдат разрешени промоционални или подвеждащи характеристики или елементи. Това включва например позоваванията на ползи, свързани с начина на живот, на вкуса, аромата или липсата на добавки (например „без добавки“), специални оферти или внушения, че един продукт е по-малко вреден от друг.

Подобни правила ще се прилагат за опаковките на тютюн за ръчно свиване на цигари, на които също така ще има 65 % комбинирани предупреждения за здравето върху лицевата и обратната страна, както и допълнителни текстови предупреждения. Тютюнът за ръчно свиване на цигари може да е с форма на паралелепипед, цилиндър или торбичка, като всяка опаковка съдържа най-малко 30 грама тютюн.

Как стои въпросът с етикетирането на по-малко разпространените тютюневи изделия?

Като се има предвид, че директивата на ЕС обхваща всички тютюневи изделия, държавите членки разполагат с известна свобода относно правилата за етикетиране на изделия, които понастоящем не се използват в значителни количества — като тютюна за лула, пурите, пуретите и бездимните тютюневи изделия.

Макар че държавите членки могат да изберат да освободят тези продукти от строги правила за етикетиране, например за комбинирането на изображения и текстови предупреждения за здравето, те са длъжни да гарантират, че върху тези продукти има общо предупреждение и допълнителен предупредителен текст. При бездимните тютюневи изделия предупрежденията за здравето трябва да бъдат върху двете най-големи повърхности на опаковката. Както в предишната директива, за мястото и размера на всички предупреждения се прилагат специфични правила.

Могат ли държавите членки да въведат обикновени опаковки?

Въпреки че с новите правила предупредителните надписи за здравето ще покриват съществена част от общата повърхност на опаковките, ще остане известно място за марката на тютюневите изделия. С новата директива изрично се дава възможност на държавите членки да въведат и други мерки, отнасящи се до стандартизация на опаковките – или обикновени опаковки, когато тези марки са оправдани от съображения, свързани с общественото здраве, пропорционални са и не водят до скрити пречки за търговията между държавите членки.

Ще бъде ли забранен ароматизираният тютюн? А добавките и др.?

Ароматизантите в цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари не трябва да се използват в количества, които придават на продукта отличителен („характерен“) аромат, различен от тютюневия. Директивата забранява цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари с такъв характерен аромат. Държавите членки и Комисията може да се консултират с независим европейски консултативен комитет, преди да вземат решения в тази област. Ментолът се счита за характерен аромат и ще бъде забранен след преходен период от четири години – срок, който се прилага за всички продукти с пазарен дял в ЕС над 3 %.

Забраната за характерен вкус не се прилага за други тютюневи продукти, като например за пурите, пуретите и бездимните тютюневи изделия. Предвиденото изключение ще бъде премахнато, ако настъпи съществена промяна в обстоятелствата (по отношение на обема на продажбите или разпространението на тези изделия сред младите хора). При тютюна за дъвчене (снус) тази забрана, както и някои други разпоредби, регулиращи съставките, не се прилагат.

Добавките, необходими за производство на тютюневи изделия, включително захари, които се губят по време на процеса на сушене, могат да продължат да се използват. В директивата не се прави разграничение между сортовете тютюн, като „Вирджиния“, „Бърлей“ или ориенталските тютюни.

Каква информация ще трябва да осигуряват производителите на тютюневи изделия?

Предвидено е задължително съобщаване на съставките за всички тютюневи изделия чрез стандартизиран електронен формат. Ще бъде въведено по-строго задължение за съобщаване за някои често използвани вещества, които се срещат в цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари (приоритетен списък). Това ще позволи на регулаторните органи да получат повече информация относно съставките, които се съдържат в тютюневите изделия, и относно въздействието им върху здравето и пристрастяването.

Както в предходната директива ще бъде задължително докладването на емисиите на катран, никотин и въглероден окис от цигарите, както и на други емисии, когато тази информация е налична. Държавите членки могат също така да изискват от производителите да извършват допълнителни проучвания относно въздействието на добавките върху здравето.

Ще се предлагат ли електронни цигари за закупуване/пушене?

Да. Въпреки това ще бъдат въведени нови правила, за да може да се гарантират безопасността и качеството на продукта. Новите правила целят да гарантират равнопоставени условия в целия ЕС по отношение на съдържащите никотин електронни цигари (продукти, които не съдържат никотин, не влизат в обхвата на директивата).

Електронните цигари могат да бъдат за еднократна употреба, презареждащи се (с пълнител за еднократна употреба) или зареждащи се (посредством повторно пълнене на резервоара).

Защо са необходими нови правила за електронните цигари?

Електронните цигари са сравнително нова продуктова категория и техният пазарен дял нараства. Въпреки че може да играят определена роля за отказване или намаляване на тютюнопушенето, дългосрочното им въздействие върху общественото здраве все още не е известно. Тъй като никотинът е токсично вещество, което води до пристрастяване, са необходими изисквания за безопасност и качество за съдържащи никотин електронни цигари.

Затова е необходимо задължително съобщаване на информация, за да могат публичните органи да следят тези продукти и за да се задълбочат познанията за тях. Редица решения относно електронните цигари ще останат от компетентността на държавите членки — например регламентирането на ароматите, рекламата без трансгранични последици и възрастовите ограничения.

Новите правила няма да се прилагат за лечебни електронни цигари (съгласно посоченото в Директива 2001/83/ЕО) или медицински изделия (Директива 93/42/ЕИО), но ще обхващат всички потребителски електронни цигари, пуснати на пазара на ЕС.

Какво ще се промени за потребителите и производителите на електронни цигари?

Потребителите на електронни цигари:

  • ще извлекат полза от прилагането на по-добри изисквания за безопасност и качество. Като се има предвид класифицирането на никотина като токсично вещество, ще бъдат определени максимална концентрация на никотин в електронните цигари и максимални обеми на никотиновите течности за пълнители, контейнери и резервоари. Те трябва да са обезопасени срещу отваряне от деца и външна намеса и да имат защита срещу изтичане, за да се ограничи рискът за потребителите, особено деца, при боравене или поглъщане. В съдържащата никотин течност могат да се използват само съставки с висока чистота  и ще се въведе изискване електронните цигари да освобождават дози никотин в постоянни количества при нормални условия на употреба. Това означава, че когато дадена електронна цигара се пуши с еднаква продължителност и сила, всеки път се освобождава приблизително еднакво съдържание на никотин;
  • ще бъдат по-добре информирани благодарение на новите опаковки и изисквания за етикетиране. Предупрежденията за здравето върху кутиите на електронните цигари ще са задължителни, както и инструкциите за употреба, информацията за пристрастяването и токсичността, списъкът с всички вещества, съдържащи се в продукта, и информацията за съдържанието на никотин в изделието. Върху опаковките няма да бъдат разрешени промоционални елементи;
  • ще бъдат по-добре защитени: Компетентните органи в държавите членки и Комисията ще могат да предприемат действия при основателни опасения относно безопасността, свързани с тези продукти. Компетентните органи ще следят пазара за доказателства, че електронните цигари водят до зависимост от никотина или до употреба на традиционни тютюневи изделия, по-специално при младите хора и непушачите, а Комисията ще докладва за опасения по отношение на безопасността и за развитието на пазара.

От производителите на електронни цигари (освен производството на продукти в съответствие с горепосочените правила за безопасност, качество и опаковане) ще се изисква:

  • да уведомяват държавите членки преди пускането на нови продукти на пазара: уведомлението ще съдържа информация за производителя, използваните съставки и емисиите, дозите никотин и поглъщането, продукта, производствения процес и декларация за това, че производителят поема пълна отговорност за качеството и безопасността на продукта при нормални условия на употреба;
  • да докладват ежегодно на Комисията: относно продажбите на изделията, типовете потребители, техните предпочитания и отбелязаните тенденции;
  • да спазват определени правила за реклама: съществуващите правила за трансгранична реклама и популяризиране на тютюневи изделия ще се прилагат и за електронните цигари.

Може ли правилата за електронните цигари да бъдат преразгледани на по-късна дата?

В новата директива се предвиждат наблюдение и докладване относно тенденциите при електронните цигари, включително по въпроси, свързани с пазара и здравето. Събраната информация ще даде добра представа дали и какво допълнително законодателство е необходимо, като при необходимост Комисията ще разгледа отново въпроса.

Остава ли забраната на снус (тютюн за дъвчене)?

Да. В ЕС тютюнът за дъвчене (като снус) , който не се дъвчи, е забранен от 1992 г. Забраната не се прилага в Швеция в съответствие с Договора за присъединяването й, при условие че държавата гарантира, че продуктът не се продава извън територията на Швеция. Употребата на снус води до пристрастяване и има отрицателни последици за здравето. Още преди 1992 г. някои държави членки започнаха да въвеждат забрани върху това изделие, отчитайки значителния му потенциал за разрастване на консумацията и привлекателността му за младите хора.

Какви действия се предприемат за борба с незаконната търговия с тютюневи продукти?

В новата директива се съдържат строги мерки срещу незаконната търговия с тютюневи изделия с цел да се гарантира, че в ЕС се продават само изделия, които отговарят на изискванията на директивата. С директивата в целия ЕС се въвеждат система за следене и обратно проследяване на продуктите в законната верига на доставки, както и видими и невидими защитни елементи (напр. холограми), които следва да улеснят прилагането на законодателството и да помогнат на компетентните органи и потребителите да разпознават незаконните продукти. Мерките, предвидени в новата директива, ще спомогнат търговията с тютюневи изделия да се пренасочи към законни канали и може също така да помогнат на държавите членки да възстановят изгубени приходи. Системата за следене и обратно проследяване на тютюневите изделия ще бъде въведена поетапно, като въвеждането ѝ е задължително първо за цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари, а на по-късен етап — и за всички останали тютюневи изделия.

Ще бъдат ли забранени трансграничните продажби от разстояние?

Трансграничните продажби от разстояние на равнището на ЕС няма да бъдат забранени, но отделни държави членки могат да изберат да забранят такива продажби. Ако бъде въведена такава забрана, търговците на дребно не може да снабдяват потребители, намиращи се в съответната държава членка. Ако не бъде взето решение за забрана на такива продажби, търговците на дребно, които желаят да продават тютюневи изделия през граница, трябва преди първата продажба да уведомят за дейността си държавата членка, в която се намират, и държавите членки, в които продават тютюневи изделия. Те също така трябва да въведат система за проверка на възрастта, която да гарантира, че тютюневите изделия не се продават на деца и подрастващи.

Какви са очакваните  ползи за здравето и икономиката от въвеждането на новите правила?

Строгите правила за опаковките и привлекателните аромати следва да спомогнат за възпиране на младите хора от експериментиране с тютюн и пристрастяване към него. Очаква се вследствие на преработването на директивата употребата на тютюн да намалее с 2 % за период от 5 години. Това означава приблизително 2,4 милиона по-малко пушачи в ЕС.

От гледна точка на управлението и на обществото ще се осигури по-добро обществено здраве, например повече години живот в добро здраве. Здравето е основна ценност само по себе си, а доброто здраве на населението е ключов фактор за икономически растеж. Според изчисленията намаляването на употребата на тютюн, произтичащо от новите мерки, ще доведе до годишни икономии в здравеопазването в размер на 506 милиона евро.

По-ясна и по-точна информация за тютюневите изделия ще даде възможност на хората да вземат информирани решения. Освен това от полза за производителите на тютюневи изделия са по-ясните правила, по-доброто действие на вътрешния пазар и еднаквите за всички условия. Новите разпоредби са съобразени също така със специфичните потребности на малките и средните предприятия.

От кога ще се прилагат новите правила?

Новата директива следва да влезе в сила през май 2014 г. Двугодишният срок за транспониране, през който държавите членки да приведат националното законодателство в съответствие с преработената директива, означава, че повечето от новите правила ще се прилагат през първата половина на 2016 г. Въпреки това в директивата се предвижда преходен период за всички продуктови категории, за да се даде време на производителите и търговците на дребно да продадат съществуващите наличности, които са в съответствие с предишната директива или друго приложимо законодателство. Както бе споменато по-горе, предвиден е преходен период от четири години за всички продукти с пазарен дял в ЕС над 3 %, например ментолови цигари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.