Нужна е национална политика за устойчиви малки семейни стопанства в земеделието

Снимка:

Кръгла маса на тема „Семейно земеделие и заетост” проведе КТ „Подкрепа”

В рамките на инициираната от ООН международната година на семейното фермерство и в контекста на прилагането на Европейската стратегия за заетост 2020 Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа” проведе национална кръгла маса на тема „Семейното земеделие и заетост”. Синдикатът и социалните му партньори в лицето на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на земеделието и храните и браншовите органиции в сектор Земеделие се изправиха лице в лице с тревожната картина на липсващата като количество и качество работна ръка за българското земеделие, въпреки достигналата през последните години до 13 на сто безработица у нас.

Според официалните данни от последното преброяване на земеделските стопанства в България, броят им е над 370 хиляди, като в тях са заети близо 750 хиляди души. Независимо че безработицата у нас е висока, за земеделието в селските ни райони работната ръка на практика не достига, не е подготвена, а данните на Националния осигурителен институт сочат, че едва 12 на сто от заетите в сектора се осигуряват.

За сериозна подкрепа на сектор Земеделие, особено на малките ферми, се обяви лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев при откриването на форума. Той сподели резултатите на германско изследване, направено по българските земи от началото на миналия век в предвоенния пепиод 1936-1938 г.: „Според тези данни 5,5-милионна България по онова време е можела да изхранва със земеделие 30 милиона европейци”, прозвуча гордостта от потенциала на българското земеделие и същевременно укорът на синдикалния лидер към съвременната ни политика в него.

Той припомни на политиците ни, че сме докарали земеделието си до състояние, в което 85 на сто от храната ни е от внос. Затова инициативата на Национална федерация „Земеделие и горско стопанство” на КТ „Подкрепа” е чрез диалог с българските власти, пряко отговорящи за политиките за заетост и аграрна политика на България, да се даде старт на едно ясно сътрудничество за разработване на план за действие, свързан с постигане целите на Европейската стратегия за заетост 2020 и същинско възраждане и развитие на българското земеделие, обяви председателят на федерацията Анелия Иванова.

Синдикалистите са убедени, че българското земеделие е стратегически отрасъл в нашата икономика, който създава заетост и дава възможност за оставане на младите хора в сектора и страната. Това пък ще бъде предпоставка за справяне с демографската криза и запазване на българските традиции и национална идентичност в селските райони на страната, отбелязаха от синдиката.

автор: Мариела Илиева

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.