1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обработваемата земя в Добричка област е поскъпнала с 30%

Обработваемата земя в Добричка област е поскъпнала с 30%

Собственици вече искат по 1500-2000 лева за декар

Цената на земята в Добричко се върна на пиковите нива отпреди няколко години и дори в някои райони отбелязва нови "върхове", коментира БТА.

Купувачи броят по 700-1000 лв. за декар при средно 500-600 лв. през 2008-2009 г., посочва председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова. Собственици вече искат по 1500-2000 лева за декар, за да се разделят с наследството си. По думите на Тодорова обработваемата земя в региона никога не е била толкова скъпа.

Има голямо търсене, а предлагането е малко. Ако продавачът е склонен на добра цена, нивата може да бъде продадена много бързо - само за три до пет дни, докато бъдат подготвени документите в поземлената комисия, казва председателят на браншовата организация. Най-скъпо вървят парцелите край Балчик, където през миналата стопанска година земеделски кооперации дадоха ренти по 100-112 лв. за декар.

Само за няколко месеца с 20% скочи цената на чернозема и край Генерал Тошево, в близките до Добрич села Стефаново, Славеево, Пчелино. Хората, които имат спестени пари, все по-често купуват ниви вместо апартаменти, защото доходността от такива сделки е гарантирана.

Купувачите първо питат каква рента се плаща в района, а изгодната схема е инвестицията да се върне за 10-12 години само от ренти, пояснява шефът на регионалното сдружение.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.