1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се програмата "Училищно мляко за Сирия" да стартира преди края на тази година

Очаква се програмата "Училищно мляко за Сирия" да стартира преди края на тази година

През март Брюксел обяви, че ще изкупи мляко от европейски производители на стойност 30 милиона евро

Програмата "Училищно мляко за Сирия", инициирана от Европейския съюз, ще стартира преди края на тази година. Първите доставки трябваше да се реализират още през септември, но заради бюрократични проблеми те се забавиха, пише politico.eu.

Още през март тази година Брюксел обяви, че ще изкупи мляко от европейски производители за 30 милиона евро, като целта беше не само да се помогне на децата в Сирия, а и да се подкрепи млечния сектор в Съюза.

Предвидено беше още преди 18 септември, когато в арабската страна започна новата учебна година, първите количества да бъдат предоставени на училищата. Схемата е управлявана от Програмата на ООН за прехрана, която е закупила млякото от две големи западноевропейски компании – една португалска и една ирландска. Документите показват, че на Сирия ще бъдат предоставени общо 17 хиляди и 500 тона хомогенизирано мляко, изкупено за 1500 долара на тон. Този вид мляко има дълъг срок на годност и издържа на по-високите температури в Близкия Изток. С мляко по тази схема ще бъдат снабдени около 580 хиляди сирийски деца, прогонени от домовети си в различни части на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.