1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очакванията на ЕК за агросектора през новата година

Очакванията на ЕК за агросектора през новата година

През следващото десетилетие производството на мляко ще расте със средно 0,6 %

За разлика от финансовата криза през 2008, пандемията от Ковид-19 няма да донесе съществени сътресения на световните пазари за аграрни суровини, смята Европейската комисия. Прогнозите й са, че през следващите 10 години можем да очакваме лек ръст на цените и на потреблението. Данните бяха изнесени на специална конференция в Брюксел, в която участваха председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен и агрокомисар Януш Войчеховски.
 
Очакванията на Брюксел са, че до 2030 година ще има ръст на търсенето на зърно, маслодайни култури и млечни продукти. При евентуални влошени условия за сеитба и прибиране на реколтите може да се стигне до намаляване на запасите от зърнени култури, предполагат експертите. Те са на мнение, че след коронакризата европейската икономика ще се възстанови напълно през 2023 година.
 
Пазарната прогноза сочи годишна зърнена реколта от средно 277 милиона тона. Износът на тези суровини остава стабилен, като най-големите клиенти и през следващите години ще бъдат страните от Северна Африка и Близкия Изток. Очаква се ръст на производството на рапица и соя, като до 2030 увеличението може да достигне 30 на сто. За захарното цвекло се предвиждат средно по 16 милиона тона на година.
 
През следващото десетилетие производството на мляко ще расте със средно 0,6 %, като биомлякото ще увеличи своя дял от сегашните 3,5 на 10 на сто. Износът на млечни продукти ще се забави, но ще продължи да има значителен принос за доходите на фермерите. 
 
По отношение на Общата селскостопанска политика Урсула фон дер Лайен и Януш Войчеховски поставят различни акценти. Докато фон дер Лайен настоява за преход към зелено селско   стопанство, агрокомисарят предлага фермерите да получат анти-ковид помощи, които да осигурят доходите им. "Климатичните промени, намаляването на биоразнообразието и деградацията на почвите са големи опасности за селското стопанство", изтъкна фон дер Лайен в своето изказване на конференцията. Според нея само Зелената сделка е в състояние да предпази стопаните от бъдещите рискове. "По-добре сега да дадем стимули за опазването на околната среда, отколкото по-късно да въвеждаме ограничения и наказания", каза тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.