1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Окончателно отпаднаха държавните регулации за производството, изкупуването и търговията с тютюн

Окончателно отпаднаха държавните регулации за производството, изкупуването и търговията с тютюн

Закрива се и фонд "Тютюн", чрез който държавата подпомагаше сектора

Окончателно отпаднаха държавните регулации за производството, изкупуването и търговията с тютюн, след като депутатите гласуваха на второ четене измененията в Закона за тютюна и тютюневите изделия, предаде БТА. Закрива се и фонд "Тютюн", чрез който държавата подпомагаше сектора досега.

Отменени са и разпоредбите в закона, с които се определяха сроковете за изкупуване на тютюна, договориране и изплащане на изкупения суров тютюн, разпределението на квотите за производство, регулацията на изкупните цени, премирането на тютюнопроизводителите, безвъзмездното предоставяне на семена, както и задълженията на общините, свързани с тези дейности.

Предвидено е тютюнопроизводителите да бъдат регистрирани като земеделски производители и да бъдат подпомагани по общия ред на Закона за подпомагане на земеделските производители и според общата организация на селскостопанските пазари в рамките на Европейския съюз.

Към днешна дата правителството е изплатило на тютюнопроизводителите 329 млн. лв., каза пред депутатите заместник-министърът на земеделието и горите Цветан Димитров. Само при управлението на ГЕРБ за тютюнопроизводителите са били нотифицирани пред Европейската комисия над 18 държавни помощи, допълни Димитров.

Тютюнопроизводителите получиха одобрената от Еврокомисията държавна помощ в размер на 73 млн. лева за 2011 г. още в края на март. Средствата са отпуснати за преминаването на тютюнопроизводителите към друг вид бизнес.

С промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, гласувани вчера, 19 юни, се забранява и рекламата на цигари, както и производството и продажбата на заготовки за цигари с филтър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.