1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Опасност от пренасяне на зараза от болестта рак по картофите в района на Гоце Делчев

Опасност от пренасяне на зараза от болестта рак по картофите в района на Гоце Делчев

В момента се осъществяват сериозни проверки от специализираните органи

Съществува сериозна опасност от пренасяне на зараза от болестта рак по картофите в района на Гоце Делчев, съобщиха от отдел „Земеделие” в общинската администрация. Заразата е установена в района на Като Неврокопи в съседна Гърция и има сериозна опасност тя да се пренесе в райони, в които активно се търгуват земеделски стоки от южната ни съседка, и където също се отглеждат картофи. Такъв район е и Гоцеделчевският.

Болестта може да бъде пренесена по много начини - чрез машини, амбалаж, обувки, оборски тор и други. Според разпространената в района официална информация, някои български стопани и търговци са изкупували картофи от реколта 2011 г. направо от нивите в Гърция при това без необходимите документи като фактури и етикети. Възможно е по този начин да са пренесени заразени картофи в страната или да е внесена самата зараза чрез превозните средства.

Болестта е изключително опасна за картофопроизводството, тъй като може да нанесе сериозни щети на продукцията, а заразата остава в почвата до 30 години. В момента се осъществяват сериозни проверки от специализираните органи, а в региона предстои и провеждането на среща с кметовете на населените места и производителите по темата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.