1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-слаби добиви от царевица в Бразилия и Аржентина

По-слаби добиви от царевица в Бразилия и Аржентина

Глобалната царевична реколта през настоящия сезон ще достигне 1 милиард и 48 милиона тона

По-слаба реколта от царевица в Бразилия и Аржентина. Прогнозата е на Международният съвет за зърното. Според лондонските експерти, в Бразилия и Аржентина царевицата ще е с близо 3 милиона тона по-малко. В глобален мащаб се очаква дефицит в размер на 20 милиона тона.

Като основна причина за спада в прогнозата спрямо месец януари, анализаторите сочат засушаването в Бразилия. То със сигурност ще намали добивите. Друг фактор е очакваното намаляване на площите, засети с царевица за предстояща втора реколта.

В Аржентина, другата южноамериканска страна с голямо производство на царевица, реколтата ще бъде с 3 милиона тона по-малка в сравнение с миналогодишната. И там основната причина е прекалено горещото време и липсата на валежи.

Според експертите в британската столица, глобалната царевична реколта през настоящия сезон ще достигне 1 милиард и 48 милиона тона, с около 40 милиона тона под тази от предишната кампания. С оглед на очакваното потребление в размер на 1 милиард и 68 милиона тона, тази година ще имаме дефицит от 20 милиона тона. През миналата година излишъкът беше почти двоен. Това означава, че към края на сезона световните запаси ще намалеят с 21 до 314 милиона тона, достатъчни да покрият търсенето за 107 дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.